Çocuklarda Alay Etmenin Etkileri ve Çözüm Yolları / Köşe Yazısı - Emrah KAR

20.11.2018 21:29:40
Emrah KAR

Emrah KAR

 Çocuklarda Alay Etmenin Etkileri ve Çözüm Yolları

Alay etmek okullarda yaygın bir sorundur, elinden bir şey gelmeyen öğrenciler için acı bir deneyim olabilir. Alay, bunalıma ve haysiyet kırılmasına yol açabilir ve bu durum sık sık gerçekleşir ve süreklilik arz ederse uzun süreli ruhsal yaralara ve bireyde fiziksel patlamalara yol açabilir(1)

Maalesef okullarımızda sıklıkla karşılaştığımız ve pek üzerinde durmadığımız konuların başında; alay etmek, lakap takmak, dalga geçmek, şaka yoluyla küçümsemek vs. gelmektedir. Alay etmek/edilmek özellikle ilkokullarda ve ortaokullarda görülmektedir. Çocuklar genellikle kendilerinden daha zayıf ve güçsüz arkadaşlarıyla alay ederek popüler olmayı amaçlamaktadırlar. Eğitimciler olarak bu konunun ciddiyetini dikkate almazsak ilerde daha sıkıntılı bir durumlarla karşılaşabiliriz. Başta alay edilen çocuğun özgüven eksikliği yaşayacağını, içine kapanacağını ve ilerde kişilik bozukluğu yaşayacağını bilmeliyiz. Bu tarz durumlarda çocuklarda ileri yaşlarda öfke patlamaları ve cinnet durumları ortaya çıkabilmektedir.

Alay edilen çocuklar çoğu zaman okula isteksiz gelirler. Derste dikkati sürekli dağınıktır ve iletişime geçmekte sıkıntı çekerler. Bazen öğretmen de durumun farkında olmayabilir. Öğretmen bir önceki derste soruları cevaplayan bir öğrencinin (teneffüste alaya maruz kaldığını) bir sonraki derste hiçbir sorunun cevabını veremediğinin sebebini anlayamayabilir. Çocuklar alay edilmemek için sessiz kalmayı tercih edebilirler. Genellikle alay eden öğrenci de bu durumun nelere yol açtığının farkında değildir. Amacı arkadaşlarıyla masumane eğlenmek ve gülmek olabilir. Bu durumda sadece alay edinilen çocuk rahatsız olmaz aynı zamanda sınıftaki tüm çocuklar bu durumdan etkilenirler. İlerde bizimle de alay edilir mi kaygısı taşırlar.

Alaya maruz kalıp eğitim hayatını devam ettiremeyen öğrencilerin sayısı az değildir. Devam edenlerin ise özgüven eksikliği ve başarı düzeyleri zayıf olmaktadır. Kendisine “Şişko” denildiği için okulu bırakan birinden söz etmişti bir arkadaşım. Belki de zamanında bu sorun fark edilseydi öğretmeni, ailesi, arkadaşları tarafından eğitimini yarıda bırakmamış olacaktı. Etrafımızda bunun gibi onlarca örnekle karşılaşmışızdır. Durumun ciddiyetini fark etmemiz açısından bu örneklere bakmamız yeterli olacaktır.

Alay konusunda okulda neler yapılabilir

*Öğrencilerimizi arkadaşlarına yönelik “alay, dalga vs. hareketlerin psikolojik ve fiziksel sonuçları hakkında bilgilendirebilir ve örneklerle açıklayabilirsiniz.

*Alaya maruz kaldıklarında insanların neler hissettikleri konusunda öğrencilerinize bilgi verebilirsiniz.

*Öğrencileri gösterdikleri olumlu davranışla ödüllendirebilir, arkadaşlarına örnek gösterebilirsiniz.

*Sınıfta işbirliği ve dayanışma ortamı oluşturmaya çalışabilirsiniz.

*Sınıfta alay etmek, bağırmak, aşağılamak gibi davranışların doğru olamadığını, kesin ve net bir dille ifade edebilirsiniz.

*Alay konusunda ara ara hatırlatmalarda bulunabilirsiniz.

*Alaya maruz kalan bir öğrenci gördüklerinde yardımına koşmalarını ve bu durumu öğretmenlerine söylemeleri gerektiğini söyleyebilirsiniz.

*Alay konusuyla ilgili öyküler okuyabilir ve sorular sorabilirsiniz. Alay edilen çocuk sizce neler hissetmiştir? Bu konuda neler yapılabilir? Sizce nasıl yardım edebiliriz?

Başta biz eğitimciler bu konunun ciddiyetinin farkına varırsak öğrencilerimizi, çocuklarımızı bu durumdan kurtarabiliriz. Özgüvenlerinin yok olmasını ve eğitim hayatında başarısız olmalarını engellemiş oluruz. Çevremizdeki öğretmen arkadaşlarımızı ve akrabalarımızı, velilerimizi uyarıp, konunun ciddiyetini anlatabiliriz. Bir öğrenciyi bile bu durumdan kurtarırsak emin olun bu bile büyük bir başarıdır ve amacımıza ulaşmışızdır. Sağlıklı mutlu huzurlu bir gelecek için karşılıklı saygı ve sevgiyi öğrencilerimize aktarmak umuduyla..

Dipnot:

(1)Dr. Kenneth Shore

 

 

Bu yazı toplam 1461 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.