Neden Akıllı Telefon Kullanmıyorum! / Köşe Yazısı - Emrah KAR

1.01.2017 12:35:47
Emrah KAR

Emrah KAR

 Neden Akıllı Telefon Kullanmıyorum!

Evet, Akıllı telefon kullanmıyorum. Günümüzde akıllı telefon kullanmayan çok az kişiden biri de benim herhalde. Bunun birçok sebebi var… Akıllı telefon kullanmadığım için verdiğiniz ilk tepki ile bu yazıyı okuduktan sonra vereceğiniz tepki arasında fark olacağına eminim.

Akıllı telefonların hayatımıza girmesinin sürecinden biraz bahsedeyim. İnsanların kişiliğini, ahlakını, edebini bozabilecek en kolay yol sanırım telefon olsa gerek. Telefonda geçireceğimiz vakit ne kadar çok olursa bozulma ihtimalimiz o kadar çok olur.Bunu batı sanırım bizden daha iyi biliyor ki bizi tamamen ele geçirmeden durmayacak.. Akıllı telefonu bir ihtiyaç haline getirip hayatımıza girmesini sağlayanlar sanırım bizden almak istediklerini almış durumdalar. Güzel sloganlarla akıllı telefon kullanmanın ne kadar gerekli(!) ne kadar önemli(!) olduğunu bize çok güzel anlattılar… - An’ı yakala… An’ı ölümsüzleştir… Hayatı hızlandır… Mutluluğu paylaş… Whatsapp’tan fotoğraf at… Facebook’a isteğin zaman gir… Gündemi takip et,geride kalma… bunlara benzer sloganlarla hayatımıza giren akıllı telefonları kullanmak baskısı altında hissettik kendimizi..Ahmet, Mehmet de kullanıyordu zaten..Çevremizde kullanmayan yok denecek kadar azdı.. Ne yapalım biz de alalım bari… Aldıktan sonra iş bitiyor mu dersiniz? Asıl mesele yeni başlamış oluyor. İnternete girmediğinizde akıllı telefon özelliği görmüyor. Bu sefer internet paketi sattırıyorlar(!) bize…

Ve zararlarını kullandıkça dolaylı olarak hissetmeye başladık;

-          Bir iletişim aracından çok bir vakit öldürme aracı oldu,

-          Kendini, aileni, arkadaşlarını ifşa etme aracı olmaya başladı,

-          Çocuğun yaramazlık yapıyorsa bir bakıcı görevini üstlendi,

-          Birçok haber ve benzeri siteye girip reklamlara maruz kalıp bilinçaltını etkilemeye başladı,

-          Birkaç arkadaş bir araya geldiğinde muhabbet etmeyi bırakıp sanal alemde vakit geçirme aracı oldu,

-          Sabah uyandığımızda bildirim var mı yok mu diye merak etmek gibi alışkanlıklarımızın oluşmasına sebep oldu,

-          En fazla 40 dk ekranına bakamadan duramadığımız bir bağımlılık aracı oldu,

-          Gençlerin elinde düşürmediği bir yozlaşma aracı oldu,

-   Çocukların telefondaki oyunlar yüzünden konuşmayı beceremediği, kendini ifade edemediği, hırçınlaştığı, yalnızlaştığı bir sonuç ortaya çıkmaya başladı,

Bu zararların sayısını arttırabiliriz, fakat birçoğunu yaşıyoruz, biliyoruz zaten. Kendi hayatınızdaki örnekleri aklınıza getirebilirsiniz…

Bu ürünleri üretenler bile çocukları zarar görmesin diye çocuklarından uzaklaştırırken biz neden bu kadar sağlıksız ve yozlaştırıcı bir ürünü hayatımıza bu kadar kolay alabiliyoruz. Apple ‘ın efsanevi CEO’su Steve Jobs un çocuklarına teknolojiyi kısıtladığını biliyor muydunuz? Yıllar önce New York Times'dan Nick Bilton, Steve Jobs ile oldukça ses getirecek bir röportaja imza atmıştı. Bilton, Jobs'a "Çocuklarınız yeni iPad'e bayılıyor olmalı?" sorusuna Jobs'ın "Daha hiç kullanmadılar" cevabı herkesi şaşırtmıştı. Teknolojinin zararlarını en iyi bilen Steve, çocuklarını telefondan uzaklaştırması gerektiğinin elbette farkındaydı. "Steve Jobs" kitabının yazarı ve Jobs ailesinin evinde bolca zaman geçirmiş biri olan Walter Isaacson şu sözleri çok çarpıcı; "Steve her akşam mutfaktaki büyük ve uzun yemek masasında ailece yemek yerken kitaplardan, tarihten ve daha pek çok konudan konuşmaya çok önem verirdi. Şimdiye kadar kimsenin ortaya iPad ya da bilgisayar çıkardığını görmedim. Çocuklar bu tür cihazlara bağımlı gibi görünmüyorlardı."

 

Günümüzde çocuklarından şikayetçi olmayan veli bulmak çok zor sanırım... Çocuğum ders çalışmıyor, çocuğum beni dinlemiyor, çocuğum namaz kılmıyor, çocuğum telefon bağımlısı, elinden telefonu aldığımızda hırçınlaşıyor… vb. bir çok duruma şahit olmaktayız. Çocuklarımızı 1 yaşından itibaren telefona alıştırır isek elbette bu tür sonuçlar çıkacaktır. Bu durum ortaya çıkmadan önce önlemler almak gerekir…

 

Akıllı telefona elbette karşı bir birey değilim. Akıllı telefonu yanlış kullanılması söz konusu olduğunu ifade etmek istiyorum. Teknoloji ve akıllı telefonun elbette yararlı olduğu birçok durum da söz konusudur. Bizler akıllı telefonları ihtiyacımız, amacımız dışında kullandığımızdan bu tür riskli sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bir İLETİŞİM aracı olmaktan çıktığında sorunlar başlamaktadır. Akıllı telefonu bir iletişim aracı olarak kullandığımızda elbette bu kadar çok hasar görmeyeceğiz. Bilinçli bireyler olarak kendimizi kontrol etmesini ve çevrimize bu kadar zarar vermesini engellemeliyiz bence… Ben ilk adımı attım. Gerek bu yazıyı yazarak gerek etrafımdaki arkadaşlarımı bilgilendirerek, akıllı telefonunun zararlarından haberdar etmeye çalışıyorum.

 

Umarım Müslüman olmanın verdiği bilinç ile birlikte hareket edip birçok sorunumuzu ortadan kaldırmaya çalışırız...

 

 

 

Bu yazı toplam 4400 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
D.E.
3 Ocak 2017 Salı 11:06
11:06
Yine çok güzel bir konuya değinmişsiniz,çok gözlemlediğim ve en çok rahatsız olduğum konulardan biridir.Bunu çevremdeki eğitimci arkadaşların da yapması,çocuğu vakit geçirsin diye telefona oyun indirmesi beni gerçekten rahatsız ediyor.Bizim akıllı,fikir üreten ,yaratıcı,barışçıl,ahlaklı bir nesile ihtiyacımız var.Unutmayalım ki eğitimci topluma örnek olacak kişidir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.