İLK ÖĞRETMEN / Köşe Yazısı - Hacı OCAK

12.05.2021 00:21:20
Hacı OCAK

Hacı OCAK

İLK ÖĞRETMEN 
İlk Öğretmen kitabı, konusu itibariyle hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin mutlaka okuması gereken bir kitaptır. Sayfa sayısı epey az olmasına karşın, içerik olarak dolu dolu. Kitap bir öğretmenin, öğrencisinin hayatında ne denli büyük bir değişime sebep olabileceğini gözler önüne sermektedir. Ayrıca öğrencinin, kendisi için büyük fedakârlıkta bulunan öğretmenine karşı vefasına da dikkat çekmektedir. Kimsesiz bir çocuğun akrabaları tarafından bile nasıl ezilebildiğine, insanların, devletin emri söz konusu olduğunda nasıl bir tutum sergilediklerine ve insanın amacı uğrunda ölmeyi bile göze almasının amacına ulaşmasındaki etkisine değinmektedir. 
 
Bir Kırgız köyündeki okul açılışına, hikâyenin anlatıcısı olan ressam ile o köyden çıkan bir profesör olan Altınay davet edilir. Köylülerin mutluluğuna ortak olan Altınay, bir müddet köylülerle vakit geçirdikten sonra birkaç gün kalma niyetiyle geldiği köyden aceleyle ayrılır. Köylüler bu duruma üzülürler ama kimse Altınay'ı kararından vazgeçiremez. Altınay bu durumun sebebini ressama, kendi geçmişini anlatan bir mektup göndererek açıklar ve bunu köylülerle paylaşmasını ister. 
 
Altınay, bir Kırgız köyünde amcasının evinde türlü zorluklarla yaşayan yetim bir kızdır. Öğretmenlik yapması için köye gönderilen Duyuşen, başta Altınay olmak üzere köydeki tüm çocukların hayatının değişmesine sebep olur. 
 
Duyuşen, görev yeri olan köye gelince ilk iş olarak köylülerle konuşur. Bir okul yapmak için yardım etmelerini ister. Ama köylüler bu işe hiç yanaşmazlar. Duyuşen’ de kendi başının çaresine bakarak derme çatma bir okul yapar. Daha sonra köydeki bütün evleri tek tek dolaşıp bütün çocukları toplar. Altınay da Duyuşen'in okula götürmek için topladığı çocuklardan biridir ve onların en büyüğüdür. 
Duyuşen günlerce çocuklara tüm bildiklerini öğretir. Eğitime hiç önem vermeyen ailelerin çocuklarına elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışır. Kar kış demeden, gerektiğinde öğrencilerini taşıyarak zorlu yolları aşıp okula götürür ve ne olursa olsun eğitime ara vermez. 
Bir gün evlerinde kaldığı iki ihtiyarın atını alarak, bir iş için köyden çıkar. Gitmeden önce çocuklara, gelip derslere devam edecekleri günü söylediği için gece geç saatte yollara düşerek köye döner. Dönüş yolunda kurtların saldırısına uğradığı için at kurtlara yem olur ama Duyuşen kurtulmayı başarır. İhtiyarlar da Duyuşen'in sırf çocuklara söz verdiği için kendisini tehlikeye atmasına kızsalar da sapasağlam dönmesine çok sevinirler. 
 
Bir gün Altınay eve gittiğinde amcasının yabancı adamlarla oturduğunu görür. Normalde Altınay'a her türlü eziyeti eden yengesi adamların yanında Altınay'a çok iyi davranır. Altınay bu duruma çok şaşırır, daha sonra Duyuşen'in evlerinde kaldığı yaşlı kadının da gelip yengesiyle bu konuda konuşup tartıştığına şahit olur. 
 
Tüm bunların ardından bir gün yengesi ve Altınay'ın o gün gördüğü adamlar okula gelip Altınay'ı zorla alıp götürürler. Duyuşen, Altınay'ı korumak için çok mücadele eder ama adamların saldırısı karşısında çaresiz kalır. 
---------------------------------------------------------- 
 
Bu arada Altınay adamla zorla evlenir. Birkaç gün sonra ise her şeye rağmen ölmeyi bile göze alarak kaçmaya çalışır. Ama sonunda ne kadar uğraşsa da kaçamayacağını anlar. Tam umutları tükenecekken öğretmeni Duyuşen askerlerle birlikte gelir. Altınay'la zorla evlenen adamı tutuklatır. Adamın ilk karısı adamın tutuklandığını görünce kendisine yaşattığı onca kötülüğün hıncını almak için arkasından koşup ağzına geleni ve yıllardır söyleyemediklerini tek tek söyler. 
 
Nihayetinde Duyuşen, Altınay'a şehirde eğitimine devam edeceğini, bunun için her şeyin hazır olduğunu söyler. Altınay şehirde yıllarca eğitimine devam eder ve eğitim hayatı boyunca önüne çıkan tüm engelleri ilk öğretmenini hatırlayarak aşar. Sonunda başarılı bir profesör olur ve ilk öğretmenini hiç unutmadığı bir hayat sürer. Ama yıllar boyunca köyüne gidecek cesareti bulamaz. 
Altınay'ın mektubu ressamı derinden etkiler. Ve birçok anlamlı ayrıntının bulunduğu kitap böylece sona erer. 
 
Hepimizin hiç unutamadığı ilk öğretmenimizin bizim üzerimizde bıraktığı olumlu veya olumsuz ilk izlenimini hiçbirimiz unutmamışız. 
 
Benim “İlk Öğretmenim’’ Malatya Yeşilyurtlu Ali ÇELİK’ti. Aradan 35 sene geçmesine rağmen herkes gibi hiç unutmayanlardanım. Çünkü bende bıraktığı olumlu yöndeki izlemini hayatımda devam ettirmeye çalışıyorum. 
 
Düşünüyorum da acaba bizde öğrencilerimiz üzerinde aynı izlenimi bırakmış mıyızdır?  
 
Bu yazı toplam 1755 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.