Klasik Eserlerimizde Sekinet, Rahmet ve Bereket Vardır

24.03.2018 07:54:04
Klasik Eserlerimizde Sekinet, Rahmet ve Bereket Vardır

 Şaban Karaköse Kimdir?

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Uzmanı, tasavvuf araştırmacısı, yazar, mühendis, felsefe öğrencisi. 1972 yılında İstanbul’da doğdu. Sivas doğumlu Ahmedi Kuddusi - Keziban Karaköse çiftinin ilk çocuğudur. Münife, Yusuf ve Yunus Emre Karaköse kardeşlerin ağabeyidir. Hürriyet İlkokulu, Hürriyet Ortaokulu ve Çağlayan Lisesi'nde okudu. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde "Mühendislik" öğrenimi görerek 1995'te mezun oldu. Üniversite yıllarında din bilimleri ve eğitim üzerine özel dersler aldı ve okumalar yaptı. 1996 yılından itibaren sivil toplum kuruluşlarında eğitim araştırmacısı ve eğitim yöneticisi olarak görevler üstlendi.

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı "Tasavvuf" bilimdalında ilk yüksek lisansını tamamladı. Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde "Eğitim Yönetimi ve Denetimi" dalında ikinci yüksek lisansını tamamladı. Anadolu Üniversitesi'nde bir süre "Felsefe" okudu. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi & Marmara Üniversitesi "Eğitim Yönetimi ve Denetimi Doktora Programı"nda öğrenimine devam etmektedir.

Başlıca Kitapları: Mevlana Aşkın Hayat, Mevlana'dan Düşündüren Sözler, Mevlana'dan Düşündüren Hikâyeler, Mevlana'dan Ruhsal Terapiler, Dünyada Mevlana Etkisi, Rehberlik Ve Psikolojik Danışma, Çocuk Eğitiminde Babanın Etkisi, Çocuklarımıza Dinimizi Nasıl Öğretiriz, Gençlerin Hayat Prensipleri gibi…

Klasik Eserlerimizde Sekinet, Rahmet ve Bereket Vardır

Eğitimle Diriliş: Hocam, Eğitimle Diriliş Dergimizin bu sayısında klasikleri, özellikle de İslam klasiklerini ele almayı düşünüyoruz. Bir eğitimci olarak sizlerin de bu konudaki görüşlerinizi almayı arzu ediyoruz. Hocam, genel anlamda bir tanımlama yapmak gerekirse klasik eserleri nasıl tanımlarsınız?

Şaban Karaköse: Bir klasik eser, sadece 1 kitap değildir, müellifin okuduğu belki yüzlerce kitabın özüdür, ömrünün birikimidir, tecrübesidir. O denli kıymetlidir.

Eğitimle Diriliş: Peki, İslam klasikleri hakkında kısa bir değerlendirmede bulunur musunuz?

Tabii ki; İslam edebiyatında bir eserin klasik olması:

1- Müellifinin saygınlığına,

2- Yazdığı eserin konu ve içeriğinin orijinalliğine,

3- Eserde kullanılan dilin etkililiğine bağlı olmuştur.

Geçmişte nice eserler kaleme alınsa da bu üç faktör bir eserin klasik olmasını sağlamıştır.

Klasik eserler, halk ile paylaşılabilir içeriğe sahiptirler. Klasik eserler, üzerine en çok şerh yazılan eserlerdir. Klasik eserler, en çok basılmış, yüzyılları aşmış, en geniş coğrafyalara yayılmış eserlerdir.

Bazı klasik eserlerin müellifleri “İmam” olarak anılan kişilerdir. Bazı klasik eserlerin ismine “Şerif” unvanı eklenmiştir. Buhari-i Şerif, Şifa-i Şerif, Mesnevi-i Şerif gibi.

İtikatta, İmam Ebu Hanife’nin Fıkhu’l-Ekber’i; hadiste İmam Buhari’nin Sahih’i ve İmam Nevevi’nin Riyazu’s-Salihin’i; siyerde Kadı Iyad’ın Şifa’sı; ahlak ve tasavvufta İmam Kuşeyri’nin Risale’si, İmam Gazali’nin İhyau Ulumiddin’i, Mevlana’nın Mesnevi’si, Sadi-i Şirazi’nin Bostan ve Gülistan’ı, İbn Ataullah İskenderi’nin Hikem’i; edebiyatta Fuzuli’nin Leyla ve Mecnun’u, Yunus Emre’nin Divan’ı, Mehmet Akif Ersoy’un Safahat’ı, Feridüddin Attar Mantıku’t-Tayr’ı klasik olmuş eserlerdir.

Eğitimle Diriliş: İslam klasiklerini diğer medeniyetlerin klasiklerinden ayıran özellikler nelerdir?

Şaban Karaköse: Medeniyetimizin eserleri, klasikleri başka medeniyetlerin eserlerine bizi muhtaç duruma düşürmeyecek kadar zengin, dolu ve doyurucudur. Bizim medeniyetimizin eserlerinde rahmet, bereket ve sekinet vardır.

Eğitimle Diriliş: Okuduğunuzda çok etkilendiğiniz ve beğendiğiniz İslam klasikleri var mıdır? Varsa hangileridir? Ne zaman okudunuz? Sizde nasıl bir etki bıraktı?

Şaban Karaköse: Evet, hem de çok birçok kez, birçok eser. Mesela en çok etkilendiğim klasiklerden ikisi İbn Ataullah İskenderi’nin Hikem-i Ataiyye’si ve Mevlana’nın Mesnevi-i Şerif’idir. Bu eserleri üniversite yıllarında okumuştum, sonraları da okudum. Bu iki eserin ferasetimi, basiretimi, hikemî bakış açımı geliştirdiğini söyleyebilirim.

Eğitimle Diriliş: Ortaokul ve liselerde MEB tarafından belirlenen ve okutulan 100 temel eser arasında yer alan İslam klasiklerinin okullarda okutulmasını nasıl buluyorsunuz?

Şaban Karaköse: Klasik eserleri ya ehliyetli/icazetli kişilerin meclisinde dinleyip öğrenmek veya şerhi eşliğinde okumak daha doğru olur.

Gelenekte olduğu gibi bu klasik eserlerin okullarda (üniversitelerde), camilerde, vakıf ve dernek binalarında ehil kişilerce okunup şerh edilmesini faydalı, feyzi, rahmeti, bereketi, sekineti celb edici görüyorum. Katılımcı sayısı çok olmasa da bu meclislere devam edilmelidir.

Eğitimle Diriliş: Yayınevlerimizin İslam klasiklerine ilgilerini ve bu konudaki çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

Şaban Karaköse: Bir kişinin Arapça veya Farsça bilmesi, onun klasik bir eseri tercüme etmesi için gerekli olsa da, yeterli değildir. Mütercim, yayına hazırlayacağı eserin alanını da bilmeli, nüshaları karşılaştırmalı, ayet ve hadislerin tahricini yapmalı, kimi okuyucuların yanlış anlayabilecekleri sözler için açıklayıcı dipnotlar da hazırlamalıdır. Klasik bir eserin tercümesini alırken, müterciminin ilmi, ahlakı, fikriyatı, evvelce yaptığı tercüme çalışmaları dikkate alınmalıdır.

Eğitimle Diriliş: Ülkemizde birtakım yerli, Müslüman, bazı yayın veya kitapevlerinde tamamıyla veya kısmen batı menşeli kitapların satıldığına şahit oluyoruz; bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şaban Karaköse: Yayınevlerinin de kimlikleri, kişilikleri, duruşları vardır. Düşman veya önyargılı olduğu bir alanın eserini yayına hazırlayan bir yayınevinin veya mütercimin çalışmasına güvenilmemelidir.

Eğitimle Diriliş: Sizce bir İslam klasiğini okurken nelere dikkat edilmeli?

Şaban Karaköse: Bir eser kimler için yazılmışsa onlar için faydalı ve şifalıdır. Eser ancak mahremlerine, yakınlarına kendini açar. Namahrem olanların okuması ise caiz değildir. Zira anlayamaz, eksik veya yanlış anlar, fikrî ve kalbî hastalıklara yol açar veya var olan hastalıkları artırır.

Bu haber toplam 2953 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.