MÜRAİ KİME DENİR? / Köşe Yazısı - Bilal AKGÜL

17.08.2016 09:01:35
Bilal AKGÜL

Bilal AKGÜL

 MÜRAİ KİME DENİR?

Bir davranışı, bir eylemi rızayı ilahiye uygun yapan ölçü nedir, denilirse sanırım verilebilecek en kestirme cevaplardan biri takvadır.

Nitekim Allah (c.c) Hacc suresi 37. ayette “…O'na sadece sizin takvânız ulaşır.” ifadesi ile amelin hedefi-amacı ile ilgili temel bir ölçü koymuştur.

“Ey iman edenler, adil şahidler olarak, Allah için, hakkı ayakta tutun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adalet yapın. O, takvaya daha yakındır. Allah'tan korkup sakının. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızdan haberi olandır.” (Maide Suresi, 8)

“Ey insanlar, gerçekten, Biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi halklar ve kabileler (şeklinde) kıldık. Şüphesiz, Allah Katında sizin en üstün (kerim) olanınız, (ırk ya da soyca değil) takvaca en ileride olanınızdır. Şüphesiz Allah, bilendir, haber alandır. “(Hucurat Suresi, 13)

Yine bir davranışı, bir eylemi rızayı ilahiden uzaklaştıran, adeta onu yiyip bitiren şey nedir, denilirse sanırım verilebilecek en kestirme cevaplardan biri riyadır.

Rasulullah(s.a.v) şu hadisleri konuyu açıklar nitelikte:

Sizin müptela olmanızdan korktuğum şeylerin en korkuncu küçük şirktir!’

Sahabeler sordular:

−Ey Allah’ın Resulü! Küçük şirk nedir?

Rasulullah (s.a.v):

−‘Riyadır’ dedi ve şöyle devam etti:

−‘Allah-u Teâlâ amellerine göre kullara karşılık vereceği gün, riyakârlara(mürailere) şöyle buyuracak:

–Dünyada kendilerine gösteriş yaptıklarınıza gidin. Hele bir bakın onlarda hayır namına bir şey bulabilecek misiniz? O riyakârlara böyle denilmesinin sebebi dünyada amellerinin hile aldatmaca oluşudur. Ahirette de öyle bir karşılık bulurlar’ dedi.” (Ahmed, V, 428, 429)

"Ümmetimin şirke düşmesinden korkuyorum. Gerçi onlar puta tapacak değiller; güneşe, aya, taşa da tapacak değiller. Fakat amellerinde riyâkarlık yaparlar, Allah için işlemezler." (Kütüb-i Sitte)

"Her kim duyulsun diye bir iş işlerse, Allah onun kıymetsizliğini duyurur. Her kim gösteriş olsun diye bir iş yaparsa, Allah da onun gösteriş yapmasını ve değersizliğini ortaya çıkarır" (Müslim, Zühd, 38); 

Amellerin bereketi de biraz da bundan değil midir?

Namazımızın bizi dönüştürmesinin,

infaklarımızın davranışlarımızı olgunlaştırmasının,

zamanımızı bereketli kullanabilmemizin,

oturuşlarımızın, kalkışlarımızın, gözlerimizden akan gözyaşlarının…

Peygamber Efendimizin küçük şirk olarak gördüğü bir davranışın amellerimizin tamamını esir alması, elimizdeki sermayenin tuzla buz olmasına yetmez mi?

Toplumsal ıslah gruplarının güç zehirlenmesi dediğimiz şeye uğramasının bir nedeni de riyayla paralel gelişen güçlenme, güç gösterisinde bulunma arzusudur.

Eylemin merkezine gücün yerleştirilmesi, riyanın görünürlüğünün azalmasına, gözden ıraklaşmasına neden olur.

Gücün ilahi olanla eşleştirilmesi, görünür kılınması, güç zehirlenmesinin görmezden gelinmesine, riyanın göz ardı edilmesine neden olur ki, görüntünün duygusal cazibesi birçok insanı alıp götürebilmektedir.

Bir de İlayı kelimetullahı şahsında ya da grubunla müşahhaslaştırdın mı o zaman taşlar tam olarak yerine oturmuş olur(!)…

Cihad meydanında sırtı yere gelmeyen, kâfirlere adeta kök söktüren savaşçıyı Peygamber Efendimizin  “cehennemliktir” demesine neden olan işte tam da budur.

Rabbim her an amellerimizin farkında olarak hareket etmeyi nasip etsin.

Riya şirkinden bizleri muhafaza etsin.

Dostluklarımızı da düşmanlıklarımızı da rızayı ilahi maksatlı yapma basireti versin.

 

Bu yazı toplam 5471 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.