"MİLLİ MÜCADELE YILLARI" KİTABI ÜZERİNE / Köşe Yazısı - Haldun ÖRNEK

13.10.2020 12:36:03
Haldun ÖRNEK

Haldun ÖRNEK

 

"MİLLİ MÜCADELE YILLARI" KİTABI ÜZERİNE

"İlim Yayma Cemiyeti Kahta şubesi bünyesinde hazırlanan Tarihin İzinde" programının ilk konuğu, yakın tarihimiz üzerine ciddi okumalar yapıp eserler ortaya koymuş olan Fahrettin GÜN idi. Programın genel formatının; bir takım tarihi mevzuları, halkı / avamı ( mesleği tarihçilik olmayanları) ilgilendirmeyecek teknik detaylardan arındırarak halka anlatmak ve konular hakkında bir "ön bilinç" oluşturmak, şeklinde olacağını zannediyorum. Yahut ilk bölümü izleyince böyle bir kanı oluştu bende, diyebilirim. “Tarihin İzinde” programı hayırlara vesile olur inşallah.

Ve hatta bir hayra vesile oldu sanırım. Programda Fahrettin Bey'i izleyince ve şöyle bir bibliyorafya taraması yapınca Hoca'nın yakın tarihimiz hakkında başka kıymetli eserlerinin de bulunduğunu öğrenmiş oldum. Böylelikle "Milli Mücadele Yılları" kitabıyla tanıştım. Elhamdülillah!

Kitabımızın tam adı " Eşref Edip / Milli Mücadele Yılları". Hayrettin Karan'ın, Eşref Edip'in ağzından not ettiği Sebilürreşad'da dercedilen hatırat notlarını sadeleştirip düzenleyerek binbir emekle yayına hazırlayan Fahrettin Gün'dür. 112 sayfadan oluşan eser Beyan Yayınları tarafından basılmıştır.

Yükte hafif pahada ağır bir kitap olan “Milli Mücadele Yılları”; dilinin sadeliği ve üslubun naifliği sebebiyle olsa gerek, çok akıcı ve sürükleyicidir. Birkaç saat içinde bitirdiğim eserin dönem hakkında şahsıma kattığı perspektif ise tuğla gibi kitaplardan edinebileceğimden çok da eksik değildir.

İttihad-ı İslam’ın karargahı olan Sebilürreşad dergisi, derginin sahibi Eşref Edip ve İstiklal şairi Mehmed Akif hakkında birinci ağızdan malumat veren eser, hoş bir sohbet sıcaklığında bir üsluba sahiptir.

Peki asıl can alıcı tarafı…?

Yukarda "Tarihin İzinde" programının formatı hakkında öngörüde bulunurken –fark edildi mi, bilemiyorum- ister istemez "popüler tarih" kavramının tarifini kısmen yapmıştık. "Resmi tarih" diye de bir başka kavram var ki, tarife gerek bile yoktur. Zira bu kavram diğeri gibi yeni olmak şöyle dursun; tarih disiplininin kendisi kadar eski bir kavramdır, diyebiliriz.

"Milli Mücadele Yılları" kitabı ise konuya ait “resmi tarih” malumatının üstünkörülüğüne bir itiraz  niteliğindedir. Eğer muradınız, Milli Mücadele Dönemi hakkında anlatılanların ve bildiklerimizin ne kadar güdük oldunu anlamak ise 112 sayfalık eserin tümünü okuma zahmetine girmenize bile gerek yoktur; zira ilk sayfalardan bile bu durum ayan beyan anlaşılmaktadır. Bence kitabın en can alıcı noktası burasıdır. Kitap sadece bir dönemi çok iyi anlatan bir eser değil, aynı zamanda resmi tarih yaklaşımına üstü kapalı bir taşlamadır. Fahrettin Bey böyle bir taşlamayı amaçladığını eserde açık bir şekilde belirtmemiştir fakat hakikati anlatmak, zaten bâtılı yalanlamak değil midir?

Efendim, bu kısacık eser, içinde gizli veya sarih bir sürü hakikati barındırmaktadır. Sadece birkaç saatinizi ayırarak böylesi bir perspektif yakalama fırsatını kaçırmamanızı (naçizane) tavsiye ederim.

Bu yazı toplam 1483 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.