AİLE KURUMUNDA MODELİMİZ KİM? / Köşe Yazısı - Saadet ZENGİN

4.08.2022 22:24:14
Saadet ZENGİN

Saadet ZENGİN

 AİLE KURUMUNDA MODELİMİZ KİM?

Toplum bireylerden oluşur. Bireylerin kimliğinin inşa edildiği, eğitildiği, kalben, ruhen ve fikir olarak geliştiği kurum ise ailedir. Aile toplumun temelini teşkil eder. Dolayısıyla aile bozulduğunda toplum bozulur. Günümüze baktığımızda saygısız ergenler, manevî değerlerden yoksun gençler, annelik-babalık sorumluluğunda bihaber karı-kocalar, sorumsuz aydınlar ve yöneticiler. El uzatılmayan yetimler, öksüzler, yoksullar... Topyekûn bozuk bir toplum. Peki bunun sebebi ne? Geçmişte olduğu gibi günümüzde de ailenin sallantıda olması, kaliteli ailelerin kurulamamasıdır. Toplum olarak aile konusunun, ailedeki bozulma ve çözülmenin kısacası ailenin alarm işaretleri verdiğini görmek zorundayız.

Değişen dünya düzeni, hayatımıza giren olumsuz tv dizileri, sanal alemin her şeyi normalleştirmesi, dünyevileşme, kültürel yozlaşma ve bir çok neden aile yapısının yara almasına neden olmuştur. Boşanmak bizim kültürümüzde hoş karşılanmazken, yapılan evlilikler bir gün boşanırsan anlaşması üzerine kuruluyor. Bir çok kavramın içi boşaltıldığı gibi aile kavramının içi de boşaltılmış neredeyse fay hattı üzerine kurulmaya başlanmıştır. Hiçbir konuda bizi rehbersiz bırakmayan Allah, aile konusunda da bizim için model olacak önderler sunmuştur. Hiç şüphe yok ki kıssalar sırf hikâye, masal olsun diye değil ya da kurayla seçilip sunulmuş değil, bizzat örnek olsun diye sunulmuştur. Teselli, umut, korku, teslimiyet ve daha birçok konuda bizi eğitir. Şimdi konumuz olan aile ile ilgili Kur’an’da model olacak kıssalarımıza gelelim. Kocası iman etmemiş, ama kendisi iman etmiş, çevre edinmemiş, kendisine hayrı ve sabrı tavsiye edecek dava arkadaşları olmayan bireysel mücadelenin simgesi. Taraflardan biri kötü, biri iyi aile modeli. Bireysel mücadele vermek zorunda olan, davasında yalnız kalan kişilere. İşte bize Asiye örneği.

İmanın genetik değil tamamen seçimlerle ilgili olduğu gerçeği: Baba putperest ama Hz. İbrahim’in Allah’a olan teslimiyeti, ihlâsı, tevhid mücadelesi, cesareti, kararlılığı, şükrü, tevekkülü, putları kırması, itaati, adayışı, hicreti. Ataları yanlış yolda olan kişilere bir model. Baba yanlış yolu seçti diye bu ailede hep yanlış kişiler yetişecek değil. Bir putperestten Hz. İbrahim gibi bir peygamber yetişiyor. Hz. İbrahim’in ailesine bakıyoruz beraber omuz omuza yürümenin ne büyük lütuf olduğunu görüyoruz. Hacer’in teslimiyeti, Allah’a güveni, eşlerin birbirine güvenin ne güzel sonuçlar doğurduğunu yine Hz. İbrahim’in modelinde görüyoruz. Ancak İbrahim ve Hacerlerin ocağında fedakâr İsmailler yetişir. Anne babanın kendi zevklerinden zerre fedakârlık etmediği bencil, düşüncesiz bir aileden İsmailler beklemek beyhudedir.

Tabi her aile böyle Allah’ın lütfuna mazhar olmuyor. Bir de peygamber eşi olan Hz. Lut'un karısına bakıyoruz. Bir peygamberin eğitiminden, öğretiminden, örnekliğinden nasibini alamayan bir model. Eşi sorunlu olan erkekler için Hz. Lut bir modeldir. Eşi sorunlu olan hanımlar için Asiye bir modeldir. Putperest bir babadan Hz. İbrahim gibi bir şahsiyet yetiştiği gibi, peygamber bir baba olan Hz. Nuh’un ocağında da iman etmeyen bir evladın da yetişebileceğini bu örnekte bize gösteriyor. Ne kadar çabalasa da çocuklarını yeterince eğitemediğini düşünen ve suçluluk hissine kapılan aileler için Hz. Nuh bir örnektir. Çünkü hidayet Allah’tandır.

Kardeşleri tarafından haksızlığa uğratılan, köle olarak satılan Hz. Yusuf’un tüm olanlara rağmen kardeşlerine, '’Bugün size kınama yoktur’’ deyip affeden Hz. Yusuf, bizler için bir modeldir. Yabancı diyarlarda aile korumasından uzak olmasına rağmen nasıl bir şahsiyetin yetiştiğinin modelini bize sunuyor.
Çocuk eğitiminin daha anne karnındayken başladığını Meryem’in annesi olan Hanne'den öğreniyoruz. Niyeti güzel olanın Allah’ın yardımına nasıl mazhar olduğunu yine İmran ailesinden öğreniyoruz.

Her iki tarafın da iman etmediği, bu dünyada birbirleriyle işbirliği yaptığı Ebu Leheb ailesinin, ahirette yine birbirlerinin cehennemine odun taşıyarak işbirliği yaptığını görüyoruz. Şerde ortaklık azapta ortaklıkla taçlanmıştır.

Hz. İbrahim, Hz. Nuh, Hz. Lut, İmran ailesi, Hz. Yusuf ve kardeşleri, Ebu Leheb ailesi. Bu kıssalar bizler için birer modeldir. Hz. Muhammed bizler için bir modeldir. Hz. Hatice ki zor zamanların modelidir. Bu davanın öncülüğünü yapmış, '’Sen fakiri doyurursun, yetimi gözetirsin...’’ diyerek güzel ahlakından örnekler vererek Peygamberimizin omuzuna yüklenen ağır yüke maddi manevi her türlü desteği vermiştir. Ve daha birçok model sayılabilir. Günümüzde olduğu gibi geçmişte de aile içi sorunlar yaşanmıştır. Aileyi sorunlarıyla beraber kabullenip sabırla ailemizin sınırlarında nöbet beklememiz gerekiyor. Örnek aldığımız modellerimizi iyi seçip İslam aile yapısına uymayan unsurların, hırsız gibi evin içine girip aile saadetini çalmasına izin verilmemesi gerekir. Yarınlarımıza sahip çıkmak istiyorsak güçlü aile yapımızın korunması adına elimizden gelen her türlü çabayı kutsal bir görev inancıyla yerine getirmeye çalışalım.

 

Bu yazı toplam 2626 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.