Kardeşime Mektup

20.05.2020
Bilal AKGÜL

Bilal AKGÜL

   Kardeşime Mektup

Kardeşim Ramazan’a İthaf

Sevgili Kardeşim!

Yarın yeni eğitim öğretim sezonunun ilk günü… Ve senin bu camiadaki ilk günün olacak nasip olursa.  Birkaç gündür bil fiil bu heyecanına ortak olmakla birlikte, senden ayrılmak zorunda kalmanın verdiği sızı mı desem yoksa birlikte olmamıza rağmen anlatmak isteyip anlatamadığım şeylerden mi desem bilmiyorum ama ayrıldığım günün akşamı bu satırları yazma ihtiyacı hissettim.

Sevgili Kardeşim!

Tabi ki her insanın fedakârlığı kadardır sefası, insanlığı, erdemi… Sonra vefası… Ve adanmışlığı kadar. Hayata tırnakları ile kazarak tutunmaya çalışan her kişi için Jean Pierre de Beranger’in şu satırları gelir aklıma:

Yolun düşerse birgün kıyıya,

Ve maviliklerini seyre dalarsan enginin,

Dalgalara göğüs gerenleri hatırla.

Selamla onları yüreğin sevgi dolu,

Çünkü onlar fırtınayla savaştılar,

Eşit olmayan savaşta.

Ve dipsizliğinde enginin yitip gitmeden,

Sana liman gösterdiler.

Sevgili Kardeşim!

Her işte dikkat edilmesi gereken hususlar olduğu gibi eğitim alanında da dikkat etmen gereken hususlar vardır. Bunlar için temel bir ilke-çerçeve belirlemek gerekirse söyleyeceğim Ataullah İskenderi’nin şu cümlesi olacaktır: "Sen bal arısı gibi ol; onun bedeni küçük, fakat gayret ve çabası büyüktür. Temiz ve hoş olana konar ve ardında temiz ve hoş olan bir şey (bal) bırakır.” Bugün ülke olarak, toplum olarak en çok sahip olmamız gereken şeylerdir bunlar. Özellikle eğitim alanında...

Bize, neyin eksik olduğunu anlatacak insandan çok, taş üstüne taş koyabilen, eleştirdiğinden daha fazla üreten, okuyan, bir çığır açan, bir yol haritası çizen, tek başına bir ordu olmaya talip insan lazım. Eğitimci lazım.

Sevgili Kardeşim!

Rus yazar Gregory Petrov ’un adeta her öğretmenin başucu kitabı olması gereken İdeal Öğretmen adlı kitabında bir öğretmenin sahip olması gereken birikimin düzeyi ile ilgili verdiği örnek çarpıcıdır. O’na göre her öğretmenin bir üniversite profesörü kadar bilgi sahibi olması gerekir. Bilgi sahibi olması gerekir ki adeta âlemin içinde âlem olan öğrencinin dünyasına girebilsin. O dünyada erdemi, karakteri, ahlakı, değerlerimizi öğrencinin fıtratına uygun olarak anlatabilsin. Bir şekil verebilsin. Ya da öğrencinin potansiyelini ortaya çıkarabilsin.

Bir altının işlemesini düşün kardeşim. Onu işleyen kişinin en ufak bir hatası, dikkatsizliği altının değerini, zarafetini, estetiğini bozar, kıymetten düşürür değil mi? Peki ya bir öğrenci? Ona her bakışımız, her davranışımız, kullandığımız her cümle adeta onun geleceğini şekillendirecektir. Onun dünyasını inşaa edecektir. Ve bu süreçteki en ufak bir hatamız belki de onun hayatını karartacaktır.

Sevgili Kardeşim!

Eskiden beri toplumları ifsad eden, yozlaştıran etkenlerin başında yarış atı mantığı ile eğitim öğretime bakılmasıdır. Hayat bir yarışsa bu yarışı önde bitirmenin bir eğitim kurumunun başat görevi olarak görülmesidir. İlim sevdalısı yetiştirmek değil, adeta malumat alıcısı olarak görülmesidir öğrencinin. Hazreti Ali’nin mal ile ilmi kıyaslayan sorulara verdiği cevapları her daim öğrencilerinin kulağına küpe yapmayı dert edinmek lazım sevgili kardeşim.

Haricilerden bir taife tek tek Hz. Ali’nin (r.a) huzuruna gelerek aynı soruyu sorarlar. Soru şu: “Ya Ali! İlim mi üstündür, yoksa mal mı? Hz. Ali (r.a)’’İlim daha üstündür’’ şeklinde cevap vermiş, delil istemeleri karşısında ilmin üstünlüğünü değişik açılardan şu şekilde ortaya koymuştur:

- İlim maldan üstündür. Zira ilim seni korur, hâlbuki sen malı korursun.

- İlim harcandıkça artar, mal ise harcandıkça azalır.

- İlim sayesinde düşmanlar dost olur, fakat mal sahibinin kıskananı ve düşmanı çoktur.

-İlim dünyadan uzaklaştırır, ahirete yaklaştırır; mal ise ahiretten uzaklaştırıp dünyaya yaklaştırır.

- Ölüm sebebiyle ilim, sahibinin mülkiyetinden çıkmaz, fakat mal çıkar.

- İlim sahibine sirayet eden bir nurdur. Mal ise böyle değildir.

- İlim Allah’ın kelamından çıkar, mal ise topraktan çıkar.

-İlim peygamberlerin sevgilisidir. Mal ise Nemrut, Firavun, Haman ve Karunların sevgilisidir.

- İlim kendine hizmet edilendir. Mal ise hizmet edendir.

- İlim ruhun gıdasıdır. Mal ise cesedin gıdasıdır.

- Korku zamanlarında ilim sana arkadaş olur. Mal ise seni ürkütür.

- Yolculukta ilim senin arkadaşındır. Mal ise yolculukta senin düşmanındır.

- Tek başına ilim tatsız da olsa kurtulmana sebep olur, fakat mal böyle değildir.

- İlim peygamberlerin mirasıdır, mal ise eşkıyanın mirasıdır.

- İlim sahibi asla unutulmaz, mal sahibi unutulur.

- İlim kalbi nurlandırır, mal ise karartıp katılaştırır.

- İlim sahibi Allah’a kulluğu, mal sahibi Allahlığı iddia eder. (Nitekim Firavunda olduğu gibi)

Hz. Ali (r.a) bu şekilde o soru soranlara ayrı ayrı tatminkâr cevaplar verdikten sonra: “Bu konuda bana daha soru sorsaydınız yaşadığım müddet başka başka cevaplar verirdim” buyurur. Hazreti Ali’ye atfedilen bu sözlerin gerçek sahibi olup olmadığı bir yana bunların hayattaki karşılığı hepimiz için ibretliktir.

Sevgili Kardeşim! 

Hayat yolculuğunun bu yeni kulvarında sana başarılar diliyorum. Rabbim bundan önceki safhalarda olduğu gibi bundan sonra da istikamet üzere olmayı nasip etsin. Önümüze çıkan hayat sınavlarından yüzümüzün akıyla çıkmanı temenni ediyorum. Rabbim ilk gün yaşadığımız heyecanı hayatımız boyunca devam ettirmeyi nasip etsin. 

Bu vesile yeni eğitim öğretim yılının hayırlara vesile olmasını dilerim.

Bu yazı toplam 1127 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Jarret Stoll upon his osteo-arthritis: "There's some great nights plus there is a number of negative nights.2021-Chicago-Blackhawks-Alec-Regula-75-Season-Reverse-Retro-Authentic-Black-Jersey-HAWKS-9157"
COLUMBUS,Evan Barratt Chicago Blackhawks Jersey New Season Home/Away Online Sale Oh – Two-thirds of how through the lengthiest road trip of this year,2021-Chicago-Blackhawks-Jonathan-Toews-19-Reverse-Retro-Authentic-Pullover-Black-Hoodie-HAWKS-9211 this Nobleman encountered his hardest challenger so far: influenza.Youth Boy's Brandon Mashinter Blackhawks Red Home,Kids-2021-Chicago-Blackhawks-MacKenzie-Entwistle-58-Away-Jersey-White-HAWKS-9257 White Away,2021-Chicago-Blackhawks-Brandon-Pirri-73-Season-Reverse-Retro-Authentic-Special-Edition-Black-Jersey-HAWKS-9196 Third Authentic Adidas Jersey

Four gamers – Alexander Frolov,Women's Girls Dennis Rasmussen Blackhawks Red Home,Women's Girls Steve Larmer Blackhawks Red Home,chicago-blackhawks-88-patrick-kane-authentic-red-ccm-jersey-throwback White Away,Women & Girls Gustav Forsling Jersey Blackhawks Home Red,Kids-Chicago-Blackhawks-12-Alex-DeBrincat-Black-2019-Winter-Classic-Authentic-Player-Jersey Away White Third Premier Adidas Jersey White Away,chicago-blackhawks-35-tony-esposito-authentic-red-ccm-jersey-new-throwback Third Premier Adidas Jersey Teddy Purcell,Ian Mitchell Chicago Blackhawks Jersey New Season Home/Away Online Sale Kaira Richardson along with Justin Williams – possess fallen unwell,Women's Girls Tony Esposito Blackhawks Red Home,2021-Chicago-Blackhawks-MacKenzie-Entwistle-58-Heritage-Red-Jersey-HAWKS-9152 White Away,Women-2021-Chicago-Blackhawks-Mike-Hardman-86-Away-White-Jersey-HAWKS-9238 Third Premier Adidas Jersey to several certifications,Alec Regula Chicago Blackhawks Jersey New Season Home/Away Online Sale during the last several days.2022-Bobby-Hull-9-Chicago-Blackhawks-Red-Jersey-Milwaukee-Home-Away-From-Home-Primegreen-HAWKS-9126

This morning,Kids-Chicago-Blackhawks-17-Dylan-Strome-Black-2020-21-Reverse-Retro-Alternate-Jersey Noblemen trainer Terry Murray had been unsure how many people will be hard to get at intended for tonight’s online game from the Columbus Blue Outdoor jackets,2022-Jake-McCabe-Chicago-Blackhawks-Salute-to-Service-Levelwear-6-Men-s-Pullover-Hoodie-Olive-HAWKS-9134 so the Kings termed way up frontward Oscar Moller from Birmingham from the United states Tennis Category being an insurance cover,2022-Chicago-Blackhawks-Reverse-Retro-2-0-Jake-McCabe-Red-Authentic-Primegreen-Jersey-Men-s-HAWKS-9100 if nothing else.Nick Schmaltz Chicago Blackhawks Jersey White/Red/Black Online Sale

Moller acquired three ambitions within all 5 activities with regard to Stansted.Chicago-Blackhawks-3-Keith-Magnuson-Black-Authentic-2019-Winter-Classic-Stitched-Jersey Final period using the Kings,Lance Bouma Blackhawks Jersey New Season Home/Away Online Sale Moller acquired 7 objectives and also eight facilitates in Forty five video games,Women's Girls Keith Magnuson Blackhawks Red Home,2022-Chicago-Blackhawks-Reverse-Retro-2-0-Caleb-Jones-Red-Authentic-Primegreen-Jersey-Men-s-HAWKS-9105 White Away,2021-Chicago-Blackhawks-Honor-Willie-O-Ree-Celebrate-Equality-MLK-Jr-Day-Red-Jersey-HAWKS-9228 Third Premier Adidas Jersey yet he / she didn’testosterone levels make Noblemen from education camp this particular slip in addition to seemed to be allotted to Stansted.chicago-blackhawks-2-duncan-keith-authentic-red-mitchell-and-ness-jersey-1960-61-throwback

The condition still left Murray inside a hard place,Nikita Zadorov Chicago Blackhawks Jersey New Season Home/Away Online Sale not knowing until eventually time ahead of the sport – or perhaps a smaller amount – that avid gamers are going to be readily available along with what lines to put together to the game.2021-Chicago-Blackhawks-Alec-Regula-75-Reverse-Retro-Black-Jersey-HAWKS-9158

"That’utes what about a a valuable thing,2022-Chicago-Blackhawks-Reverse-Retro-2-0-Jason-Dickinson-Red-Authentic-Primegreen-Jersey-Men-s-HAWKS-9121" Murray joked.2021-Chicago-Blackhawks-Mike-Hardman-86-Away-White-Jersey-HAWKS-9164 "Assemble it appropriate as we get out for that warmups.chicago-blackhawks-28-steve-larmer-premier-red-mitchell-and-ness-jersey-1960-61-throwback"

The Nobleman kept a good optional day skateboard in Countrywide World.Women & Girls David Kampf Jersey Blackhawks Home Red,Chicago-Blackhawks-88-Patrick-Kane-Premier-Black-New-Third-Jersey Away White A dozen skaters and also the two goalies took part.Zack Smith Chicago Blackhawks Jersey New Season Home/Away Online Sale

GOOD Nights,chicago-blackhawks-88-patrick-kane-authentic-red-mitchell-and-ness-jersey-1960-61-throwback BAD Times
Jarret Stoll missed earlier a part of coaching camping soon after staying informed they have joint disease,Chicago-Blackhawks-19-Jonathan-Toews-Black-2020-21-Reverse-Retro-Alternate-Jersey especially in their suitable arm.2022-Chicago-Blackhawks-Reverse-Retro-2-0-Connor-Murphy-Red-Authentic-Primegreen-Jersey-Men-s-HAWKS-9101

Stoll come back at the center portion of teaching camp and has now taken care of normal moments because the Kings’ Virtually no.John Hayden Blackhawks Jersey New Season Home/Away Online Sale 2 middle,Youth Boy's Anton Forsberg Blackhawks Jersey Home Red,Youth Boy's Tony Esposito Blackhawks Red Home,Personalized Chicago Blackhawks Jersey Online Sale White Away,Kids-Chicago-Blackhawks-19-Jonathan-Toews-Home-Authentic-Red-Player-Jersey Third Authentic Adidas Jersey White Away however explained he's nonetheless handling arthritis concerns,2022-Chicago-Blackhawks-Reverse-Retro-2-0-MacKenzie-Entwistle-Red-Authentic-Primegreen-Jersey-Men-s-HAWKS-9109 in addition to wants to help for quit some time ahead.2022-Chicago-Blackhawks-Alex-Vlasic-White-Away-Primegreen-Authentic-Jersey-2022-23-HAWKS-9140

"It’s Fine,Alex DeBrincat Blackhawks Jersey New Season Home/Away Online Sale it’ersus okay.Women's Girls Andrew Desjardins Blackhawks Red Home, White Away, Third Premier Adidas Jersey There’ersus good quality times in addition to there’ersus many terrible days and nights," Stoll explained. "There are some hard days, stumbling out of bed from time to time, nevertheless it releases upward through the day and that i just need to keep close track of the idea and also keep an eye on this. I’mirielle about the prescription medication so i probably will be all year, just to be sure I could keep it in check a small amount. There’azines a few hardness. The particular bloating moved along, definitely. It’azines very good to experiment with. I’ng got to look at it carefully."

TOUGH Obstacle
The Columbus Violet Overcoats are definitely the NHL’ohydrates ideal penalty-killing staff, as they possess wiped out 16 associated with 19 opponents’ strength plays entering this evening. Take into account that they've likewise obtained some sort of shorthanded goal, in addition to Columbus is excellent within the charges wipe out.

That will likely current a tremendous problem with the Leaders, whom started out the summer season with more effective power-play desired goals inside their very first several activities however are One particular intended for 14 while using man gain within their last two online games.

"These are quite hostile," Murray claimed from the Violet Spencer. "They're just good throughout the middle of the ice-cubes. They find the perspectives and so they force an individual in to the places you wish one to get since you appear to their area in the red range. These people stress any pucks on the boards, any fumbled pucks, virtually any terrible travels. That’s a green light with the dude, and several people are usually subsequent up."

FAMILIAR FOES
Murray in addition to Blue Spencer coach Ken Hitchcock are extremely knowledgeable. Murray has been an assistant instructor under Hitchcock from the 2003-04 and 2005-06 seasons, in addition to nine activities into your 2006-07 season just before Hitchcock got let go.

Before the overall game, Hitchcock received variety terms for the Nobleman.

"They’actu a really organized group, and also they’regarding quite structurally seem," Hitchcock said. "I know Terry (Murray) very well, plus they participate in exactly the same way perform. So, for me, this is simply an extensive reflect picture of 1 another. That they play the exact same process the same way, with the exact same type.

"They have a truly massive tennis club, specially through the core its polar environment. They’ve received great construction about each of their wrinkles in addition to they’regarding going to be a real drive all year."

Then once again, maybe Hitchcock spoke with several assurance, since Blue Jackets came into the overall game with a 5-2-1 history resistant to the Noblemen within their prior ten group meetings.