MEVDUDİ'NİN HAYATI / ESAD GİYLANİ

19.05.2015 14:10:34
MEVDUDİ'NİN HAYATI / ESAD GİYLANİ

MEVDUDİ’NİN HAYATI
Yazar: Esad Giylani
Tercüme: Dr. N. Ahmet ASRAR
 
Yayınevi-Yılı: Hilal Yayınları - 2000

       Bir insanın değeri onun sahip olduğu mevki, makam ve maddi imkânlarla ölçülmez. Aynı şekilde yetenekleri de bu konuda bir kıstas değildir. Asıl insanı değerli yapan kişiliği ve karakteridir.  Üstat Mevdudi tam bir ilim, mücadele ve takva örneğidir.76 yıllık ömrüne sayısız eserler ve doğru çizgisinden asla sapmayan bir direnişin ve mücadelenin insanıdır.
    Bilgi, ister kalem ile ister sözle ile ifade edilirse edilsin, İlahi değil ise etkili olmaz. Yani bir âlimin sözleri Kuran ve Hadisi temel esas almıyorsa, o bilgi kısır, etkisiz, temelsiz, kalmaya mahkûmdur. İşte Mevdudi ömrünün sonuna kadar hiçbir mevki ve makama meyletmeden, hiçbir kınayıcının kınamasından çekinmeden, hiçbir tehdit, yıldırma, cezaya aldırmadan doğru bildiğini söylemiş, yazmış ve uygulamıştır.
      Mevdudi, sürekli olarak şunu hayatının temel esası yapmıştır; İslami anayasa, İslami devlet, İslami, ilim, İslami yaşam vb. ve Mevdudi’nin üç temel kaynağı vardır; 1. Kuran, 2. Sünnet, 3. Hadis
 
     Mevdudi, hem İslami, hem de modern ilimleri çok iyi bilen bir âlimdir.

   Kitap yaptığımız bu çıkarımlardan sonra kitapla ilgili olarak şunları söyleyebiliriz. Kitap Pakistan’ın 20. yy’da Muhammet İkballe beraber yetiştirdiği iki büyük İslam Âlimi olan Mevdudi’nin hayatını anlatıyor. Kitap dil olarak lise düzeyinde bir öğrencinin rahatlıkla anlayabileceği düzeyde. Kitap akıcı bir dille yazılmış. Yazar, Mevdudi’nin hayatını üç aşamada ele almış.
  1. Çocukluk yılları; Aile yapısı, eğitimi, yetişme tarzı., vb. konuları içeriyor. Bu bölüm özellikle öğretmenler, öğrenciler ve çocuk eğitimi için anne ve babaların altını çize çize okumalarını tavsiye ederim.
  2. Gençlik ve mücadele yılları: Gazeteciliğe başlaması, Cemaat-ı İslami’yi kurması, Pakistan’ın Bağımsızlığı, Pakistan anayasasının İslami olması, hapis, halkın yardımına koşma, laik, taklitçi ve baskıcı hükümetle fikri ve siyasi mücadele, vb. konuları kapsıyor.
  3.  
  1. Yaşlılık dönemi: Olgunluk, bilgelik, yazma, halk sohbetleri, Tefhim-ül Kuran çalışmaları ve düşüncelerini bulacaksınız. Örneğin Tefhim-ül Kuranı 30 yılda bitirebilmiş.

 
   Yaklaşık 20 yıldır. Mevdudi’yi tanırım ve birkaç kitabını da okudum. Özellikle dört temel kavram kitabı beni çok olumlu anlamda etkiledi. Ancak Mevdudi ile ilgili önceki okumalarıma göz önüne aldığımda kafamda Üstat Mevdudi’yi daha çok Elmalı Hamdi Yazır gibi sadece ilimle uğraşan biri olarak canlandırmıştım. Ancak bu kitabı okuduktan sonra öğrendim ki Mevdudi hem ilim, hem mücadele, hem dava vb. adamı imiş. Bu yönü ile Üstat Said Nursi’ye daha çok benziyormuş.

 
       Mevlana Mevdudi, Tefhim-ül Kuranı yazmadan önce Kurandaki olayların geçtiği, Mekke, Medine, Mısır, vb. coğrafyaları geziyor, bunlarla ilgili notlar tutuyor ve daha sonra tefsirini yazıyor. Bana göre Mevdudi’nin bu yöntemini benimseyip öce bu kitabı okumalı daha sonra Mevdudi’yi okumalıyız.

M.Emin FIRAT
 



Bu haber toplam 3557 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.