EĞİTİMLE DİRİLİŞ DERNEĞİ BAŞKANI BİLAL AKGÜL İLE RÖPORTAJ

3.04.2016 10:56:10
EĞİTİMLE DİRİLİŞ DERNEĞİ  BAŞKANI BİLAL AKGÜL İLE RÖPORTAJ

 EĞİTİMLE DİRİLİŞ DERNEĞİ BAŞKAN’I BİLAL AKGÜL’LE RÖPORTAJ

Eğitimle Diriliş: Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Bilal Akgül: Kâhta’nın Eskitaş Köyü doğumluyum. İlkokul 3. sınıfa kadar köyde okudum. Sonra Kâhta’ya yerleştik.  Üçü kız üçü erkek altı kardeşin en büyüğüyüm. İlkokulu Mehmet Akif Ersoy ilkokulunda tamamladım. Ortaokul ve liseyi Kâhta Lisesi’nde okudum. Lisans eğitimini Van’da yaptım. Üniversiteden sonra bir ticaret serüvenimiz oldu. Bu ticaret serüvenine paralel olarak bir süre özel eğitim ile iştigal ettim. Halen Kâhta Turgut Özal İmam Hatip Ortaokulunda Rehber Öğretmen olarak çalışmaktayım. Üçü kız biri erkek dört evladım var.

Eğitimle Diriliş: Eğitimle Diriliş Derneği’nin amaç ve hedefleri nelerdir?,

Bilal Akgül: Eğitimle Diriliş, başta eğitim camiası ve gençler olmak üzere neslin değerleri üzerine yetişmesi-gelişmesi amacı güden uzun vadeli, planlı, sistematik bir sivil eğitim çalışmasının gerekli olduğuna inanan, İslam medeniyet havzalarından mümkün olduğu kadar en geniş anlamda istifade etmeye çalışan ve bunu çeşitli haftalık ve aylık eğitim halkaları, panel, film okumalarıyla yapmaya çalışan bir dernektir.

Kısa vadeli olarak bu programlarımızdan imkânlarımız nispetinde daha geniş eğitimci kitlesinin istifadesini sağlama hedefindeyiz. Bunun yanında okullarımızda yaptığımız öğrenci grup çalışmaları ile (bu çalışmamızı da Genç Diriliş Kitap Okuma Projesi kapsamında yapmaktayız) öğrencilerimizi kendi değerlerimizin sembol şahsiyetleri ile tanıştırma, okuma, tahlil yapma, kabiliyetlerini geliştirme ( yazı yazma kabiliyetleri gibi ) ve bu çabaları ürüne dönüştürme gayretindeyiz.

Kısaca, geniş kitlelere hitap eden planlı-programlı eğitim çalışmaları ile toplumumuza hizmet amacı taşımaktayız.

Eğitimle Diriliş: Dernek içerisinde ne gibi birim ve çalışmalarınız mevcut?

Bilal Akgül: Dernek içerisinde; dergi, internet sitesi, müfredat, arge, ortaöğretim, film okuma, tanıtım-organizasyon gibi birimlerimiz bulunmaktadır.

Eğitimle Diriliş Dergisi’nin nasip olursa mayıs ayında 5. sayısını çıkarmayı hedeflemekteyiz. Bu sayımızda dosya olarak ‘İslam medeniyet havzaları’nı işlemeyi düşünüyoruz. 8 havzayı işlemeyi düşündüğümüz bu sayının alanla ilgili çalışma yapmak isteyen araştırmacılara giriş mahiyetinde katkıda bulunacağı kanaatindeyim. Âlimlerimizin Şahsiyeti ve Eğitim Anlayışları ile önceki sayıda başlattığımız medeniyet tarihimizle yüzleşme serüvenimizi bu sayıda devam ettirme niyetindeyiz.

Geçen sene başında faal hale getirdiğimiz egitimledirilis.com sitesini kendi kulvarında iddialı bir seviyeye ulaştığı kanaatindeyim. Ülkemizin en önemli problemi olan nesille ilgili saha çalışmalarının ağırlıkta olduğu sitemizi daha da güçlü ve zengin bir içeriğe sahip kılmak için çalışmalarımızın yoğun olarak devam ettiğini belirtmek isterim.

Müfredat Çalışmamız geçen sene ağırlıklı olarak, tefsir çalışmalarının sistemli hale gelmesi üzerine yoğunlaştı. Hamd olsun bu alanda çalışma yapmak isteyenlere belli aşamaları olan, muhteva olarak zengin bir müfredat hazırladı. Emeği geçenlere teşekkürü borç bilirim.

Bu sene başından itibaren ise Müfredat ekibimiz ilkokul-ortaokul-lise öğrencilerinin seviyelerine göre kitap listesi oluşturma üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmaktadır. Geçen yaz belli bir düzeye ulaşan kitap listelerimiz arkadaşlarımızın düzenli oturumları ve okumaları ile günden güne zenginleşmektedir. Hedefimiz, çok farklı seviyelerde her sınıf seviyesinde kitap listeleri oluşturmaktır.

Arge birimi yeni oluşturduğumuz bir birim. Eğitimle Diriliş Projesinin daha sağlıklı yürümesi ve daha geniş kitlelere ulaşması konusunda çalışmalarını yürütecek olan bu ekibimizin yapacağı projelerin, sunacağı raporların çalışmaların kalitesine ciddi bir katkıda bulunacağını düşünüyorum.

Ortaokul-lise kitap okuma çalışması geçen sene yaptığımız pilot uygulamadan sonra bu sene birkaç okulun tamamında uygulanmakta iken, birçok okulda kısa zamanda kitap okuma grupları oluşturduk ve çalışmalarımız hem kemmiyet hem de keyfiyet bakımından hatırı sayılır düzeye ulaşmış bulunmaktadır.

Bu sene 70 sınırına ulaşan grup sayımızı gelecek sene 200 civarına çıkarmayı hedeflemekteyiz. Bunun bir anlamı da şu: Gelecek sene iki bin civarında öğrenciye haftalık kitap okutup, grupla bunun değerlendirmesini yapmayı planlamaktayız.

Genç Diriliş Dergisinden bu minvalde bahsetmeden geçmeyelim. Sene başında öğrencilerimizin yaptıkları okumaları ürüne dönüştürme amacıyla bir okul pano dergisi oluşturduk. İkinci, üçüncü sayı derken nasip olursa dördüncü sayısını matbu dergi şeklinde çıkarmayı planlamaktayız. Ekonomik sorun bu çalışmamızın önündeki en önemli engel olarak durmaktadır. Genç Diriliş’in yayın periyodu da bu sorunu aşabilme oranıyla paralel olacaktır.

 

En orijinal çalışmalarımızdan biri de Eğitimle Diriliş Film Okumalarıdır. Ayda bir gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik eğitim ile ilgili alternatif uygulamaları tecrübe etmemize katkıda bulunurken, somut uygulamalardan teorik çıkarımlarda bulunmak da mümkün olabilmektedir. Film okumalarımız bir filmin izlenmesinden ve akabinde film okumaları moderatörümüzün yönetiminde filmle ilgili eğitsel değerlendirmelerde bulunmaktan müteşekkildir.

Çalışma alanı genişleyen derneğimizin yaptığı çalışmaların daha geniş kitlelere ulaşımını sağlamak amacıyla da yakın zamanda reklam ve tanıtım ile ilgili daha organize bir çalışma yapmamızı gerekli kılmıştır.

Çalışmalarımızın istikrarı devam ettikçe, çalışma kulvarımız çerçevesinde, hassaten mevcut birimlerimizi güçlendirecek, zenginleştirecek ek çalışmalar üzerinde kafa yorduğumuzu da belirtmek isterim.

 

Eğitimle Diriliş: Derginiz hangi sıklıkta çıkmaktadır? Çıkış süresini değiştirmeyi düşünüyor musunuz?

Bilal Akgül: Dergimizin mevcut periyodu 6 ayda birdir. Doğrusu derginin ilk çıkış zamanlarından itibaren taşrada yayıncılık yapmanın tüm sıkıntıları ile karşılaştığımızı belirtmek isterim. Dağıtımdan baskısına kadar… Bunun yanında en çok sıkıntı çektiğimiz ve yayın periyodunu 4 veya 3 aya indirme konusunda önümüzde duran en önemli problem ekonomiktir.

Bu problemi aşma konusunda çeşitli girişimlerimiz olmakla birlikte tam olarak çözebilmiş değiliz. Dergiyi daha sık aralıklarla çıkarma konusunda arayışlarımız belli bir olgunluğa ulaştığı anda yayın periyodunu değiştirme amacındayız.

 

Eğitimle Diriliş: Okullarda öğrenciler üzerinde yürütmüş olduğunuz projenizden bahseder misiniz? Örneğin okutulan kitapları kim nasıl belirledi? Veya kaç öğrenci grubunuz var?

Bilal Akgül: Genç Diriliş Kitap Okuma Projesi alt yapı olarak geçen sene bazı girişimlerde bulunmakla birlikte tam olarak bu sene uygulamaya çalıştığımız bir proje. Bu projedeki temel amacımız çocuklarımızın-gençlerimizin değerlerini merkeze alan okumalar gerçekleştirmesi, okuma alışkanlığı kazanmasıdır.

Gönüllü dostlarla yaptığımız bu çalışma hamd olsun hem nitelik hem de nicelik olarak hatırı sayılır bir düzeye ulaşmıştır. Sene başında onar kişiden oluşan 20 grup olarak belirlediğimiz hedefin kat kat üzerinde bir ilgi ile karşılaştık.

Öğrencilerimizin okudukları kitapları biraz önce de ifade ettiğimiz üzere müfredat ekibimiz kendi çapında profesyonel bir şekilde yapmaktadır. Düzenli periyotlarla bir araya gelen bu arkadaşlarımız okudukları kitaplarla ilgili rapor hazırlamakta, hazırlanan bu rapor çerçevesinde kitabın seviyesi ve okutulacak yaş grubu belirlenmekte, bu çerçevede yaş gruplarına göre sistematik kitap listeleri oluşturulmaktadır.

Listeler oluşturulurken hem uzun vadeli bir okuma süreci, hem de karakter eğitiminin aşamaları dikkate alınarak oluşturulmaya dikkat edilmektedir. Yani sonraki aşama veya sınıf önceki aşama ve sınıfı tamamlayan bir özellik taşımaktadır. Yoksa salt gelişigüzel bir okumanın etkisi çok da fazla olmayacak, öğrencilerin davranışları üzerinde kalıcı etkiler oluşturamayacaktır.

Eğitimle Diriliş: Öğretmenler arasındaki eğitim sohbetlerinde kitapların belirlenmesi için nasıl bir yol izlenmektedir?

Bilal Akgül: Eğitimcilerle yaptığımız çalışmanın bu sene dördüncü senesi. Diğer çalışmalarımızda olduğu bu çalışmamızda da hem çalışma usulü konusunda hem kemmiyet hem de keyfiyet açısından belli seviyeye ulaştı. Ve bu çalışmamızın hem yerel de hem de ulusal da farklı versiyonlarının çıkması bizi sevindirmektedir.

Bunun yanında çalışmada en çok sıkıntı çektiğimiz husus kitap listelerinin hazırlanmasıdır. İşlenen kitapların okunmuş olmasını (en az birkaç kişi tarafından) şart koşuyoruz. Bu şart yapılan okumaların seviyesini olumlu etkilemektedir.

Oluşturduğumuz çalışma gruplarında okutulan kitaplar belli aşamalar gözetilerek okutulmaktadır. Nitekim temel İslami eğitim ile ilgili kitapları okumadan eğitimle ilgili ayrıntı konuları okuyan bir eğitimcinin zorlanacağı aşikârdır.

Şu ana kadar kitap listelerini bireysel katkı ve gayretlerle oluşturmakla birlikte ileriki zamanlarda müfredat ekibimizin bu konuda da ciddi katkılarının olacağını düşünüyorum.

Eğitimle Diriliş: Öğretmenler arasındaki eğitim sohbetlerinde nihai hedefleriniz nelerdir?

Bilal Akgül: Nihai hedefimiz, bu eğitimden geçen arkadaşlarımızın kendi değerleri çerçevesinde alanlarındaki yetkinliklerinin çok daha üst bir düzeye ulaşmasıdır. Dar alandaki bir mesleki icranın yerine medeniyet tarihlerine vakıf,  toplumun tüm kesimlerini kuşatan, muhatap olduğu kitlenin ıslahına katkıda bulunan, idealist bir ruhun oluşmasıdır.

Özellikle kendi bölgemizde, geniş kitlelerin sistematik bir eğitime tabi tutulmasına öncülük yapacak insanların yetişmesidir. Ve nihayetinde sivil eğitim alanında toplumsal dönüşümün gerçekleşmesinde sağlam bir mevzi olmaktır.

Eğitimle Diriliş: İnternet sitesi bir gereklilik midir? Şayet öyleyse neden bir gereklilik olarak görmektesiniz?

Bilal Akgül: Teknolojinin etkisini dikkate almayan bir çalışmanın kısıtlı kalacağı aşikârdır. İnterneti bu anlamda bir imkân olarak görmek mümkündür. Minimum imkân ve masrafla dünyanın her tarafına hitap etmek, mesajını iletmek dikkate değerdir.

Biraz önce bahsettiğimiz matbu yayının imkânsızlıklarının önemli bir kısmı internet sitesi için geçerli değildir. Bu anlamda egitimledirilis. com’un önemli bir işlev gördüğü ve işlevselliğinin devamını elzem gördüğümüzü belirtmek isterim. İnternet sitesine sanal bir okul gözüyle bakmak abartı olmasa gerektir.

Eğitimle Diriliş: İnternet sitenizde yayınlanan yazıları ne şekilde tedarik etmektesiniz? Sitenizi yazılar bakımından nasıl beslemektesiniz?

Bilal Akgül: Eğitim okumalarımızın formatında okunan, tahlili yapılan kitaplarla ilgili makale yazma zorunluluğu vardır. Her hafta yapılan sunumların makalelerini sitemizde yayınlamaktayız. Bunun yanında güncel eğitim sorunları ile ilgili yazıları da yayınlamaya özen gösteriyoruz.

Aynı mahallenin farklı organlarında yayınlanan ve hedef kitlemizin istifade edeceğine inandığımız eserleri de yayınlamaya özen gösteriyoruz. Özellikle kitap, dergi tanıtımı gibi, dinamizm kaynağı olan çalışmaları sitemizde paylaşmaya, tanıtımını yapmaya özen gösteriyoruz.

Dediğim şekilde okul işlevi yüklediğimiz sitemizin bir misyonu da eğitim çalışmalarımızın katılımcılarının yazı yazma kabiliyetlerinin gelişmesine zemin oluşturmaktır. Bir nevi çalışma sahası olmaktır.



Bu haber toplam 3144 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.