Aile İlişkilerinde Adab Programı

2.03.2019 23:53:35
Aile İlişkilerinde Adab Programı

Aile İlişkilerinde Adab

İlim Yayma Cemiyeti Kâhta Şubesi Hanımlar Komisyonunun organize ettiği bu ayki Adab-ı Muaşeret programında İlçe Vaizesi Berra Çevik “Aile İlişkilerinde Adab” konusuna değindi.                  

Vaize Berra Çevik “Çocuğa karşı görevimiz anne-baba evlenmeden önce başlar. Eş seçiminde özenli davranmak gerekir çünkü soy ondan devam edecektir. Ahlaklı bir eş seçmek çok önemlidir.” sözleriyle konuşmasına başladı.

Vaize Berra Çevik “Anne-baba haram lokma yememeye azami gayret göstermelidir. Annenin çocuğunu Kur’an’la büyütmesi önemlidir. Yüksek sesle Kur’an okuması ya da dinlemesi gerekir. Çocuk doğunca ona güzel bir isim konulmalıdır. Konulan isimler çocuğa psikolojik ve sosyolojik anlamda etki eder. Anne-baba çocuğunun güzel ahlakla eğitilmesinden sorumludur. Efendimiz “Hepiniz çobansınız ve hepiniz elinizin altındakilerden sorumlusunuz.” buyuruyor. Hal dili her zaman sözden daha etkilidir. Bu nedenle kendi davranışlarımızla çocuklarımıza örnek olmalıyız. Çocuklara karşı şefkat ve merhametle muamelede bulunmalı, onlarla oyun oynamalıyız. Çocuğun hatalarını başkalarının yanında teşhir etmek doğru değildir. Çocuklarımıza karşı adil ve eşit davranmalıyız. Çocuğu hamd ve şükre alıştırmalıyız. Kendimizde “bismillah, elhamdülillah, maşallah, subhanallah, inşallah” gibi lafızları yüksek sesle söylemeliyiz. Çocuğu cömertlik ve merhamete alıştırmalıyız. Onun eliyle bir yardımda bulunabiliriz.” cümleleriyle konuşmasına devam etti.

Vaize Berra Çevik; “Ailede çocukların anne-baba üzerinde hakları olduğu gibi anne babalarında çocuklar üzerinde hakları vardır. Ancak anne-baba hakları daha önceliklidir. Kur’an ve hadislerde Allah'a kulluk ve itaatten hemen sonra anne babaya iyi davranmanın gerektiği vurgulanmıştır. Yapılması ve söylenmesi günah olmayan hususlarda onların sözünü dinlemek gerekir. Anne-baba çağırdıklarında bekletmeden yanlarına gitmeliyiz, yolda yürürken bir zaruret olmadıkça önlerine geçmemeliyiz, şayet geçim sıkıntısı içindelerse onlara yardım etmeliyiz. Hastalık ve yaşlılık sebebiyle hizmete ihtiyaç duyuyorlarsa seve seve hizmet etmeliyiz. Anne babanın duası makbul olduğu gibi Allah rızası için anne babasına bakan çocukların duası da makbuldür. Anne babaya iyi davranmak Allah’ın emri olduğu için tersini yapmak günahtır.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Program cemiyetin ikramlarıyla sona erdi.



Bu haber toplam 1127 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.