DİRİLİŞ ÖNCÜSÜ ALİYA İZZETBEGOVİÇ PANELİ

19.11.2017 22:09:50
DİRİLİŞ ÖNCÜSÜ ALİYA İZZETBEGOVİÇ PANELİ

DİRİLİŞ ÖNCÜSÜ ALİYA İZZETBEGOVİÇ

Diriliş Kitap Kafe’de organizasyonunu tamamen gençlerin yaptığı Genç Diriliş Panellerinin ikincisi Bilal Karakurt’un yönetici Yusuf Karahan ve Özcan Denizhan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Diriliş Öncüsü Aliya İzzzetbegoviç” konulu panel kafe salonunda gerçekleştirildi.

Program, İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi M.Talha Doğan’ın okuduğu Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı

Daha sonra sözü alan panel yöneticisi Bilal Karakurt Genç Diriliş Dergisinin 8. Sayısı ve panel ve konuşmacılar hakkında kısa bir açıklamada bulundu. Karakurt daha sonra sözü Bilge Kral’ın biyografisini anlatması için Ebu Sadık Anadolu İ.H.L 10. Sınıf öğrencisi ve aynı zamanda Genç Diriliş Dergisi yazarlarından olan Yusuf Karahan’a bıraktı. Karahan konuşmasında şunları söyledi

“Aliya İzzetbegoviç, 8 Ağustos 1925 yılında Bosna Hersek’in Şamats kasabasında doğdu. 2 yaşına geldiğinde başkent Saraybosna’ya taşındılar. Küçük yaşlarından itibaren ailede özellikle de annesinden sıkı bir İslami eğitim almıştır. Gençlik yıllarına geldiğinde ise özelde Avrupa’da genelde tüm dünyada etkisi görülen komünizm ve ateizm gibi ideolojilere hafif sempati duymaya başladı. Ancak eleştirel ve sorgulayıcı yapısı Aliya’yı tekrar güçlü İslam akidesine döndürmüştür. Aliya 1938 de kurulan Genç Müslümanlar gurubuna dahil olur ve burada çalışmalarda bulunur. Komünist rejim ise onları rahat bırakmaz ve Aliya’nın da içinde bulunduğu Müslümanları tutuklarlar. 3 yıl hapis hayatından sonra özgürlüğüne kavuşur. 1970 yılında ilk kitabı olan “İslam Deklarasyonu”nu kaleme aldı. Buna benzer kitaplardan dolayı Aliya tekrar tutuklanır. 5 yıl 8 aydan sonra özgürlüğüne kavuşur. 1989 yılında SDA’yı kurarlar. Bir yıl sonraki seçimleri kazanırlar. Artık Aliya Cumhurbaşkanıydı. Sırplar ile üç yıl süren çetin bir savaşa girerler. Sırplar birçok katliam yaparak Boşnakları öldürdüler. O katliamların en büyüğü SREBRENİTSA katliamıydı. Tam 8372 şehit vermişlerdi bu katliamda. Izdıraplı da olsa Bosna bağımsızlığını kazanmıştır. Aliya 2000 yılında rahatsızlığından dolayı görevinden istifa etti ve 2003 yılında vefat etti”.

Yusuf Karahan’ın konuşmasından sonra yönetici, sözü Aliya’nın mücadelesini anlatması için Özcan Denizhan’a verdi.

Denizhan konuşmasında şunları söyledi:“Aliya aile de sıkı bir İslami eğitim almıştır. Ancak o zamanlarda Avrupa uçuk, saçma, hiç kimseye bir yararı olmayan sapık ideolojilerin etkisinde idi. Bu durum Bosna’daki gençleri etkiliyordu. Tabi bundan Aliya’da etkilenmiştir. Çok kısa da olsa onların havasını teneffüs etmiştir. Böylelikle onların ne olduğunu, nasıl fikirlere sahip olduklarını bizzat görmüştür. Aliya Bosna’sı için ve ümmet-i Muhammed için yüreği yanan ve sürekli bir şeyler yapmak isteyen biriydi. 1938-1940 yılları arasında kurulan Genç Müslümanlar grubuna aktif bir şekilde katılmıştır. Birçok defa hapse atılmıştır. Ancak o kendini davasına adamış biriydi. Mücadeleden asla vazgeçmemiştir. Müslümanları uyandırmak, onları harekete davet etmek için İSLAM DEKLERASYONU ve DOĞU BATI ARASINDA İSLAM kitaplarını yayınladı. 1992-1995 yılları arasında gerçekleşen Sırp- Boşnak savaşında kararlı bir şekilde halkının yanında bulunmuştur, mücadele etmiştir. O; yaşantısıyla, duruşuyla, şahsiyetiyle bizlere büyük bir miras bırakmıştır.”

Panel, soru-cevap faslı ile devam etmiştir. Daha sonra Diriliş Kitap Kafe’nin ikramı ve Ebu Sadık Anadolu İ.H.L öğrencisi Abdulsamet Bayansar’ın enstrümanlı ezgisi ile son buldu.

Bu haber toplam 1897 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.