"EĞİTİCİ TOLSTOY" KİTABI / Köşe Yazısı - Rukiye ARDIÇ

13.12.2022 22:57:32
Rukiye ARDIÇ

Rukiye ARDIÇ

  "EĞİTİCİ TOLSTOY" KİTABI

Daniel Moul’in,Eğitici Tolstoy'un üç genel bölümde düzenlediği kitap. İlk bölümde Tolstoy'un otobiyografik yönleri ağır basan çocukluk, ilk gençlik ve gençlik romanlarını merkeze alarak onun eğitim hayatına ve yaklaşımına değinilmiş. İkinci bölümde Yasnaya Polyana deneyimini anlatmış. 1862'de yayınlanan Yasnaya Polyana dergisindeki eğitim görüşlerine yer verilmiş. Son bölümde ise Tolstoy'un eğitim yaklaşımının Ludwig, Wittgenstein'den Mahatma Gandi'ye uzanan etki alanına ayrılmış.
Tolstoy döneminin siyasi baskılarına rağmen eğitim sistemine yönelik eleştirilerini cesur bir şekilde ortaya koymuştur.Tolstoy eğitim konusunda özgür ve özgün bir eğitim anlayışına sahiptir.Ezbere dayalı öğrenmeyi, çocuklara hepsi aynıymış gibi yaklaşan sistemi hayatının her fırsatında eleştirmiştir. Sahici bir eğitim olması için öğrencilerin özgürlüğünü temel bir koşul olarak görüyor, gerçek eğitim ne önyargılı bir hayat anlayışını kabul etmek ne de maddi amaçları olan bir şey olabilir. Tolstoy'un hayat görüşü ile eğitim anlayışı o kadar iç içedir ki kitap aynı zamanda Tolstoy'un biyografisi olarak da değerlendirilebilir. Öğrenmeye ilgi duyanlara hizmet veren harika bir kitap. Beyin yıkama ve zorlama ile ilgili endişe, Tolstoy'un temel kaygılarından biridir. Son yüzyılda bazı ülkeler, özellikle beyin yıkayıcı etkilerinin devlet eğitim sistemleri içinde ve dışında hep vardır. Bir öğretmenin okuyacağı kitapların başında gelmelidir. Nitekim MEB'in öğretmenlere önerdiği kitaplar içinde yer almaktadır. Okurken zevk aldığım ve mesleki hayatıma çok şey katacağına inandığım bir kitap.
Bir öğretmenin eğitimdeki en büyük başarısı bizzat kendinden, doğanın saf itici gücünden gelir.
"Eğitici Tolstoy"
Bir Öğretmen olarak bu kitap vesilesiyle öğretmenler günümüzü kutlar, Tolstoy'un da özellikle üzerinde durduğu öğrencilere önce ahlak öğretilmesi temennisi ve duasıyla...

Bu yazı toplam 1174 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.