SORUMLULUK ADABI / ADAB-I MUAŞERET DERSLERİ

26.03.2022 22:33:50
SORUMLULUK ADABI / ADAB-I MUAŞERET DERSLERİ

 SORUMLULUK ADABI / ADAB-I MUAŞERET DERSLERİ

Adab-ı Muaşeret Dersleri’nin bu ayki konusu “Sorumluluk Adabı” idi. Dersi yapan İlçe Vaizesi Berra Çevik özetle şunları söyledi: “Yüce Allah insanı en güzel şekilde yaratmış, kendi ruhundan üfleyip halife olarak yeryüzüne göndermiş, gökte ve yerde ne varsa hepsini onun emrine vermiştir. İşte bu özellikleriyle insan, insalık mertebesinin sorumluluğunu almıştır.

Ahzab 72: ‘Şüphesiz biz emaneti göklere, yere ve dağlara teklif ettik de onlar onu yüklenmek istemediler, ondan çekindiler. Onu insan yüklendi. Çünkü o çok zalimdir, çok cahildir.’   İnsanın yüklendiği emanet, akıl, irade ve iradeyi serbestçe kullanım sorumluluğudur. Son cümlede insanın hayır ve şer arasındaki seçimini olumlu yönde yapmadığı takdirde kendisi ve çevresi için cahilane bir zulüm yapacağı belirtilmektedir. Şüphesiz bu üstünlüğü kendi çabasıyla elde etmiş değildir. Her sahip olduğu Allah vergisidir. Dolayısıyla insan, sorumluluğunun bilinciyle yaşamalı, Allah’ın onu yükümlü kıldığı görevleri yerine getirmelidir.”

Berra Çevik konuşmasında müslümanın sorumluluklarının neler olduğunun üstünde durdu. Müslümanın iktisatlı olmak, çalışmak gibi sorumluluklarının da olduğunu hatırlatan vaize hanım, “Şahsi ve ailevi harcamalarda ileri gitmek, nefsin kötü arzularını tatmin için harcama yapmak, saçıp savurmak israf etmek toplum ekonomisini zaafa uğratır.”

“Çalışmak, üretmek ve kazanmak bireysel bir hak olduğu gibi aynı zamanda kendimize, ailemize ve topluma karşı bir görevimizdir. “

İlçe vaizesi Berra Çevik konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Sonuç olarak sorumluluk bilinciyle yaratılan insanın başta Allah olmak üzere, ailesine, kendisine, komşularına, topluma karşı sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukları en güzel şekilde yerine getirmek bizlerin borcudur. Rabbim muvaffak eylesin.”

Bu haber toplam 1360 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.