Adıyaman Kitap Fuarı Üzerine Birkaç Not / Köşe Yazısı - Bilal AKGÜL

20.05.2020
Bilal AKGÜL

Bilal AKGÜL

Adıyaman Kitap Fuarı Üzerine Birkaç Not

Eğitim sistemimizin görünen temel eksiklerinden biri kitaba ve öğrenmeye ilgi oluşturamaması, ilim aşkı verememesidir. Daha çok sınav-yazılı-deneme eksenli yapılan öğrenmeler ise dünyevi ikbal kaygısını merkeze koyduğu için talebede olumlu davranış değişikliği yaratamamakta, bilakis eğitimi es geçip öğretimi–malumatı hayatının merkezine koymaktadır. Bu da kanaatimce ülke olarak arzu ettiğimiz nitelikli, değerleri ile barışık, tarihinin idrakinde, karakterli bireyler yetişmesinin önünde bir engel olarak durmaktadır.

İlmin önemini, değerini gündemleştirmenin, var olan ilgisizliği ortadan kaldırmaya etkisinin olacağı muhakkaktır. Kitapla ilgili gündem hakeza…

Adıyaman’da, verilen birkaç senelik aradan sonra bu sene 22 Kasım - 1Aralık tarihleri arasında Kitap Fuarının açılmasını yukarıda bahsettiğimiz neslin ilme ve öğrenmeye ilgisini arttırma açısından güzel bir adım, önemli bir çalışma olarak görüyorum.

İki defa gittiğim bu seneki fuarda kitaba dokunan, kitabın kokusunu teneffüs eden gençleri görmek beni son derece mutlu etmiş, sürekli eleştiri oklarına hedef yapılan bu kitleye dair ümitlerimi arttırmıştır. Yılda bir on gün de olsa yoğun olarak kitapla hemhal olan bir kitlenin olmasını önemsiyorum, değerli buluyorum. Bu vesile ile fuarın düzenlenmesinde emeği geçenlere, öncülük edenlere teşekkürü borç biliyorum.

Kitap fuarı ile ilgili bazı eksikleri, gözlemlerimi daha sonra yapılacak benzer çalışmaları katkıda bulunması niyetiyle paylaşma gereği duyuyorum:

1-Fuara az sayıda yayınevinin katılması, fuarın zenginliğine gölge düşürmüş, ilginin daha iyi olmasını engellemiştir. Bazı yayınevlerinin taleplerinin olumsuz karşılandığı iddiası ise organizatörleri zan altında bırakmıştır. Türkiye’nin yayın yelpazesi en geniş yayınevlerinin isimlerinin geçtiği bu iddiaların doğruluğu durumunda organize ile ilgili ciddi bir soruna işaret etmektedir ki yetkililerin bu konuda bir açıklama yapmaları gerekmektedir kanaatindeyim.

2-Bazı yazarların, fuara çağrılmalarına rağmen kitaplarının yayınlandığı yayınevlerinin çağrılmadığı, yazarın kitaplarının fuarda bulunmadığı dile getirilmektedir. Bunlardan biri ile benim de yüz yüze sohbetim oldu. Doğrusu ilginç bir durum. Yazarı, ilgi çekeceği, fuara ilgiyi arttıracağı düşüncesiyle çağırıyorsunuz; ama fuarda yazarın kitapları yok. Ve bu yazar Adıyaman’da başka herhangi bir etkinliğe, programa, söyleşiye katılmadan geri dönüyor. Tek kelime ile trajik…

3-Bazı yayınevlerinin fuara katılmak için katılım sürecinde yaşadıkları ise bir diğer vak’a. Nerede ise hatırı sayılır ne kadar kişi varsa araya konuluyor ki stant açabilsin. Kitaplarını satışa çıkarabilsin. İddia bu… Burada bahsi geçen yayınevlerinden birçok Adıyamanlı yazarın kitabının yayınlanmış olması ise organize ile ilgili başka bir soruna işaret etmektedir.

4-Kitap fuarları kitap alışverişi, kitapla hemhal olmak kadar söyleşi, konferans vb. etkinliklerin de yoğun olarak yapıldığı, yazarların halkla buluşturulduğu, birikimlerinden ve tecrübelerinden istifade ortamlarının oluşturulduğu organizasyonlardır. Adıyaman Kitap Fuarının bu konuda da zayıf kaldığı, yapılan çalışmaların doyurucu olmaktan uzak olduğu kanaatindeyim. Bir iki hafta önce Kâhta’ya gelen İhsan Süreyya Sırma Hoca ile Sema Maraşlı’nın konferanslarını çıkardığınızda Adıyaman’a hitap eden kaç tane etkinlik sayılabilir?

5-Adıyaman muhafazakâr-dindar kimliği ile kabul gören bir ilimiz. Kültümüze, geleneğimize hitap etmeyen, rol model olmaktan uzak bazı kişilerin sırf popülizm adına fuara çağrılmasını anlamakta güçlük çektiğimi belirtmek isterim.

Eleştirilerimizin daha sonra yapılacak fuarların hem daha etkili hem de daha verimli olması açısından görülmesini temenni ederim. Adeta ülkemizde kitapla müsemma bir il olarak görülen Adıyaman’ımızın bu konuda daha iyi seviyelere gelmesi, bu ve benzeri konuların ele alınmasını, özeleştiri yapılması ile paralellik arzetmektedir.

Daha güzel, daha zengin fuarlarda buluşmak temennisiyle…

 

 

Bu yazı toplam 984 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.