İHVAN’IN EĞİTİM METODU ÜZERİNE / Köşe Yazısı - Bilal AKGÜL

29.05.2016 06:12:42
Bilal AKGÜL

Bilal AKGÜL

 İHVAN’IN EĞİTİM METODU ÜZERİNE

İhvan-ı Müslimin Hareketi, yakın zaman organizasyonları, sivil hareketleri içerisinde önemli bir yeri, etkinliği olan bir harekettir.

Yakın zamanda yaşanan olaylara, dikta Sisi rejiminin tüm tahriklerine, uyguladığı şiddete rağmen çizgisinden sapmaması başlı başına incelenmeye değer bir duruştur.

Hareketin önemli isimlerinden olan Yusuf el Karadavi’nin Hasan el Mektebi kitabındaki açıklamalarından hareketle İhvan’ın eğitim anlayışı ile ilgili çıkarımlarımı paylaşmak istiyorum:

1-İslami terbiyenin ilk ve en temel hedefi mü’min insan yetiştirmektir.

2-Bir eğitim müfredatında, siyonizm, haçlı zihniyeti ve sosyalizm gibi İslam ve Müslümanlara düşman olan tüm akımları, bunların İslam dünyasında piyonluk yapan uzantılarını, sekülarist zihniyeti, haram-helal tanımayan, taklitçi zihniyete sahip tüm kapitalist, materyalist, batıcı, menfaatçi grupları tanıması gerektiğini ifade ederler.

3-Hasan el Benna çoğu defa sonuçta hiçbir faydası bulunmayan kısır tartışmalardan sakınır ve sürekli şu hadisi şerifi tekrar ederdi:”Hidayet üzere olan hiçbir kavim cedele (kısır tartışmaya) dalmadıkça yoldan çıkmaz”. Bugün ülkemiz bilginlerinin gündemine, tartışmalarına bakınca bu ilkenin yerindeliğini daha rahat görebilmekteyiz. İhtilaflı meseleler aynı zamanda öncelikli gündemlerden uzaklaşılmasına, dikkatlerin asıl mevzulardan kaymasına neden olabilmektedir.

4-İslami eğitim ve terbiyenin özelliklerinden biri de ölçülü olmaktır. “İşte böylece sizin insanlığa şahitler olmanız, Resûl'ün de size şahit olması için sizi mutedil bir millet kıldık”(Bakara 143)

5-Bir eğitim müfredatının sahip olması gereken temel ilkelerden biri de tevhid’dir. Karadavi’ye göre, Allah Teâlâ’yı tanımak, onun birliğine inanmak ve layık olmadığı sıfatlardan tenzih etmek, İslam akaidinin en yüce konusudur

6-Bir eğitim çalışmasının temel ilkelerinden bir diğeri de kalbin korunmasıdır. Kalbin korunması gereken en büyük tehlike ise dünya sevgisidir. Dünya sevgisi her hastalığın kaynağı ve her kötülüğün temelidir. Kalbi dünya sevgisinden koruyan en geçerli önlem ise ahrete yakinen iman etmek, Allah(c.c) mükâfatını ve karşılığı olan sevabını akıldan çıkarmamak, başkalarının vereceği karşılığın Allah’ın verecekleri ile kıyaslanamayacak kadar değersiz ve az olduğunu unutmamaktır.”Allah’tan bir yol gösterici olmadan heva ve hevesine uyanlardan daha sapık kim vardır”. (Kasas 50)

7-İhvan, İslam Tarihinin iyi bilinmesinin gerekliliğine inanmanın yanında tarihimizin büyük kahramanlarının, âlimlerin ve yenilikçilerinin hayatlarının çok iyi bilinmesi gerektiğini ifade eder.

8- Karadavi, kâmil insan yetiştirecek bir eğitim çalışmasının Kur’an’ı ve Peygamber Efendimiz’in uygulamalarını merkeze alması gerektiğinin altını çizer. Bunun yanında sahabenin ve tabiinin hayatlarının, uygulamalarının iyi bilinmesi gerektiğini vurgular.

Kaynak: Yusuf el Karadavi, Hasan el Benna Mektebi, İlke Yayınları

Bu yazı toplam 2058 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.