Mutluluk Arayışı / Köşe Yazısı - Osman DAĞ

20.05.2020
Osman DAĞ

Osman DAĞ

Mutluluk; günümüz insanının ulaşmak için epey uğraştığı, para harcadığı bir duygudur. Acaba ne yapsam mutlu olabilirim? Mutluluk hormonu salgılamayı sağlayan ilaç var mıdır? Alışveriş yaparak mutlu olunabilir mi? Bu sorular çoğaltılabilir. İnsan diğer canlılardan farklıdır. Diğer canlılar için besin bulunması mutlu olmalarına yeter. İnsanoğlu başkadır. Mutsuz insanların çoğu aç olanlar değil, aksine tok olanlardır. Mutsuzluğun ileri seviyesi intihara götürür. İntihar, gelişmiş, kişi başına düşen gelirin fazla olduğu ülkelerde yaygındır.

Paranın, malın mutluluk getirmediği yaygın olan kanaattir. Peki, ne mutluluk getirir? “Biliniz ki kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur” (Râd) 28. Kalp tatmin olduğunda diğer organlar da sükûnete erer. Diğer organlarımızdan biri ağrıdığında insanı kalp kadar etkilemez.

Birçok kişi mutluluğun anahtarını, formüllerini dağıtmışlardır. Biz Feridüddin Attar’a kulak verelim. “Minnet beklemeden hayır işleyen Allah’ın rahmetine nail olur”. İnsan unutur, ama Allah cc unutmaz. Karşılık bekleyen kişinin, muhatabı ayni oranda iyilik yapamayabilir. Karşılığını Allah’tan beklemek çok daha karlıdır. Başkasını sevindirmenin verdiği mutluluk çok daha kalıcıdır.

İnsan kusursuz değildir. Dolayısıyla kusursuz biri hayal edilemez. Kusuru aramak istersek her halükarda bulabiliriz.” Daima başkalarının kusurlarını gören kişi bir gün rezillik içinde ağzını açamaz” şeklinde devam eder Attar. Başkasının kusurlarını araştırarak kendimizi huzursuz etmeyelim.

“Doğru yolda olmayan birini görürsen onun istikametini hak yola çevir ki sevap kazanasın.” Hak yolun sahibi kendi yoluna davet eden kişileri sever. Kalbin sahibini sevindirdikten sonra, kalp sevinçten uçmaz mı?

“İnsanlara zahmet vermekten sakın, kendi yükünü başkasının omzuna yükleme” insanın kendi eliyle kazandığından daha tatlı bir yemek olamaz. Zahmet vermek başkasını üzer, bedduaya sebep olabilir. Çalışan yorulur. Yorgun kimse için oturmak, yatmak, yemek yemek, su içmek çok daha anlamlıdır, tadına varır.

Kendi işini yapan kişi başkasını düşünmeye zaman ayıramaz. Başkasını düşünen bir kimse için şöyle bir tehlike mümkündür. “Dünyada en huzursuz kimse gönlünde haset ve kin tutandır”  der İmam Şafii. Hasedin çaresi yok gibidir. Sahibini bir virüs gibi yer bitirir. Mutluluğu uzakta aramayalım, ‘mutluluğun anahtarı iyilik yapmada’. Mutluluğun bir anahtarı da benden olsun.

Kaynak: Pendname, Feridüddin Attar

Bu yazı toplam 1646 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.