İSTİKAMETİNİ YENİLEMEK / Köşe Yazısı - Bilal AKGÜL

9.07.2020 16:28:57
Bilal AKGÜL

Bilal AKGÜL

 

İSTİKAMETİNİ YENİLEMEK

Rahmetli Ayşe Şasa hatıralarında İslam’la tanışma sürecinden bahsederken uzun süredir İslam’dan, İslam’ın ilkelerinden bigâne kalmanın, Batı kültürü ile beslenmenin, tepeden yapılan dayatmaların etkisi ile İslam’da bulunan birçok kavram ve uygulamaya sosyalizm ya komünizm adına sahip çıktıklarını, bunun kavgasını verdiklerini ifade eder.(1)

Bu davranış şeklinin ve ruh halinin özellikle gençlerde biraz daha belirgin olduğunu ifade eder.

Mevcut durumun hepimiz üzerinde - az ya da çok - etkisinin olduğu ise çoğu kimsenin kabul gördüğü bir durumdur. Seküler yaklaşımın, Batı merkezli hayat felsefesinin, tüketim anlayışının, aile düzeninin mesela…

Aile yapımızda son yıllardaki değişime bakar mısınız? Yüzyıllardır büyük aile olarak bizlere intikal eden aile yapımızda çekirdek aile nerede ise son zamanlarda bir kural, bir ilke haline geldi. Peki, çekirdek aile yapısı medeniyetimizin neresine tekabül ediyor? Ya da şöyle diyelim:  Ailenin kişi ve toplumun istikamet üzere kalmasındaki rolü tam olarak nedir? Rahmetli İsmail Raci Faruki, İslam kültür ve medeniyetinin yanısıra, tevhid bilincinin gelişmesinde de büyük ailenin elzem olduğunu belirtir. (2)

Düşünce yapımız çok mu farklı… Yüzyıllardır “biz” bilinci ve ruhu ile pişen düşünce aşımız son yıllarda “ben”e bıraktı yerini. Aklı bir bütün olarak düşüncenin merkezine yerleştiren, kalbi devre dışı bırakan düşünce hakeza…

Belki tüm bu ve benzeri olumsuzluklar içerisinde kayda değer olan bu ve benzeri konularda sürekli bir “arayış”ın olmasıdır. Bir kayıp, bir kayma, bir sarsıntı varsa da arayışın devam etmesidir. Buradaki sıkıntı ise arayışın merkezine neyin konulduğudur. Çünkü arayışın merkezinde ne varsa, ulaşılabilir olan, bulunma ihtimali olan odur. Başka bir şey değil. Bundan dolayı "yerinde duramayan fakat istikameti de önemsemeyen bir insanı bütün yollar kendine çağırır."(3)

O zaman arayışın merkezine neyin konulması gerektiği ile ilgili düşüncemizi netleştirelim. İman-istikamet… Çünkü Hz. Peygamber’in buyurdukları gibi: ”Birinizin içindeki iman, tıpkı elbisenin eskidiği gibi eskir.  Öyleyse Allah’tan kalplerinizdeki imanı yenilemesini dileyin.”(Sahih u’l Camihu’l Sağir)

İmanı yenilemek, istikamette uyanık olmak… İstikameti kavi kılmak… Mevlana’nın pergelin bir ayağının sabit olmasından kastının da iman-istikamet olduğu kanaatindeyiz. Arayışın merkezinde istikamet olmadığında sabit olması gereken ayakla dünyayı dolaşması gereken ayağın yer değiştirme riski her daim vardır. Allah muhafaza… Tam da burada İslam’ın men ettiği, küfürden medet bekleme, küfre sevgi besleme, benzemeye çalışma fiillerinin baş gösterme ihtimali yüksektir. Efendimiz’in gelen tekliflere “Güneşi sağ elime, ayı sol elime koysanız bile…” kesin red cevabı vermesinin sadece hareket metodu açısından değil, istikamet açısında da önemli dersler ihtiva ettiği kanaatindeyiz.

Temel bir hayat ilkesi: “Bir adama, göğe yükselmeye varıncaya dek çeşitli kerametler verildiğini görseniz bile, emir ve nehiy, hadlerin (İslami cezaların) korunması ve şeriatın yaşanması hususlarında nasıl davrandığını görmedikçe ona uymayınız” (4)

Balans ayarları ile uzun süre elit bir kesim tarafından oynanan bir ortamda istikametin yenilenmesi, ayarları ile ilgili hassas olunması daha bir önem taşımaktadır. İman sahibinin bu minvalde her daim istikametinin muhasebesini yapması; ibadet, tefekkür, ilim terazilerinde bu muhasebelerini günübirlik yerine getirmesi elzemdir.

Dipnotlar:

1-Ruh Macerası, Ayşe Şasa, Timaş Yayınları, 8.Baskı, Mayıs 2018, İstanbul, sh.90

2-Tevhid, İsmail Raci Faruki, İnsan Yayınları, çev. Dilaver Yardım-Latif Boyacı,4. Baskı 2006,İstanbul, sh.153-157

3-Nureddin Zengi-Şarkın Kandili, Ali Emre, Ketebe Yayınları, Nisan 2018, İstanbul sh.317

4-Sünneti Anlamada Yöntem, Prof. Dr.Yusuf el Karadavi, Çeviri:Prof. Dr. Bünyamin Erul, Nida Yayınları, 10. Baskı, Eylül 2017, İstanbul, sh.72)

Kaynak:

Sünneti Anlamada Yöntem, Prof. Dr. Yusuf el Karadavi, Çev. Prof. Dr. Bünyamin Erul, Nida Yayınları, Eylül 2017,İstanbul

 

Bu yazı toplam 1952 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.