SOSYAL MEDYA YASASININ GETİRDİKLERİ / Köşe Yazısı - Cevdet BALLI

18.12.2021 22:54:04
Cevdet BALLI

Cevdet BALLI

 

SOSYAL MEDYA YASASININ GETİRDİKLERİ
Sonsuz bir okyanus gibi hayatımıza giren sosyal medya platformları, hayatımızı işgal edip sömürmekte ve zamanımızı istediği gibi kullandırıp hayatımıza yön vermeye devam etmektedir. Bu sonsuz ve kontrolsüz okyanus, içine giren her gemiyi istediği gibi yönlendirip kendi amacı doğrultusunda kullanma hakkına sahip deniz korsanı gibi davranıyor. Bu platformlar günümüz dünyasının ve yönetimlerinin en büyük korkusu ve yönetimleri diken üstünde tutan bir güç olmuşlardır. 
Bu alanda istedikleri gibi at koşturan, yeni dünya düzeninin patronları istedikleri gibi hareket etmekte ve milyar dolarları cebe indirmektedirler. Devletler,  gününü zor kurtaran bir mahalle bakkalından vergisini kuruşuna kadar alırken, bu yeni dünya düzeninin patronlarına gücü yetememektedir. Ayrıca sosyal medya fenomenliği altında reklam yapan milyonlarca insanın da bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır.
Aynı şekilde gecemiz ve gündüzümüz olan  sosyal medya platformlarında iftiranın, karalamanın, insan harcamanın, bilgi kirliliğinin ve ahlaksızlığın her çeşidi kolayca yapılmaktadır. Sosyal medya da çıkan her bilgi doğruymuş gibi kullanıcılar tarafından araştırma ve doğruluk derecesi araştırılmadan hemen kabul ediliyor ve diğer insanlara iletimi sağlanıyor.  
Aslında sosyal medya, ahlak dairesinde kullanılmadığında saniyeler içinde sayısız günah işlemenin aracı haline gelmiş bir araçtır.
Son yapılan sosyal medya yasası ile bu sorumsuzluğa bir nebze de olsa dur diyebilinecektir. Ancak şunu unutmamak gerekir ki feraset sahibi bir Müslüman günlük hayatta nasıl bir Kur’ani iklim altında yaşıyor ise sosyal medyada da o şekilde davranmak zorundadır. Onu hiç kimse görmese ve yasa ona hiçbir şey yapmasa da onu bir görenin olduğunu ve bu yaptıklarının diğer alemde bir karşılığının olduğunu kendi ekranına yazmalıdır. 
Günlük hayatta suç olan her şeyin internet ortamında da suç olduğunu da unutmamak gerekir.
Türkiye’de bu alanda 2007 yılında internet ortamında yapılan yayınlar için bir yönetmelik çıkarılmış ancak yönetmeliğin zamanla yetersiz kalması ve sosyal medya platformlarının ayrı bir dünya olarak hayatımıza girmesi nedeniyle önceki yönetmelik eksik kalmış ve 2020 yılında bu yönetmelik güncellenmiştir. 
Sonsuz bir okyanus olan internet ortamının kontrol edilebilmesi de ayrı bir sorun teşkil etmektedir. Son yıllarda bilişim suçları için ayrı bir birim kurulması iyi bir gelişme olmakla beraber eksik kalmaktadır. Bu alandaki denetimlerin çok daha iyi olması gerekmektedir. 
Sosyal medya yasası ile;
Devlet bu sosyal medya platform sahiplenin temsilcilik açmalarını ön koşul olarak getirdi. Eskiden hiçbir muhatap yok iken bu yasa ile birçok platform temsilci atamak zorunda kaldı. Böylece vergilendirme veya cezalandırma olayları için muhatap bulunacaktır.
Sosyal ağ sağlayıcıları gerekli talimatları yerine getirmedikleri takdirde para cezası ve reklam yasağı ile cezalandırılacaktır. 
İnternet  ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talep etmesi durumunda Mahkeme kararı ile hakkınızda çıkan bir bilginin kaldırılması sağlanabilecek.
 
Sosyal medyada, İntihara yönlendirme, Çocukların cinsel istismarı, Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, Sağlık için tehlikeli madde temini, Müstehcenlik, Fuhuş, Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama vb suçlar ile ilgili yayınlara izin verilmeyecektir.

 
Sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma yönünde gerekli tedbirleri almak zorundadırlar.

 
Sosyal medya ağ sağlayıcı “ İçeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi ile özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi” ni gerektirecek başvurulara 48 saat içinde cevap vermekle yükümlü olacaktır.



Unutmamak gerekir;
 
Yasalar zaman içinde eskir ve güçsüzleşir, ama her zamana hükmeden ve eskimeyen insani vicdan ve Kur’ani ahlaktır. 

                                                                                                Cevdet BALLI


Bu yazı toplam 1483 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.