MODERN TUTSAKLAR / Köşe Yazısı - Emrah KAR

9.07.2020 17:19:30
Emrah KAR

Emrah KAR

MODERN TUTSAKLAR

"İnsanlar bizzat kendi işledikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu ki Allah yaptıklarının bir kısmını onlara tattırsın; belki de (tuttukları kötü yoldan) dönerler. (Rum 41 )

Günümüzde insanlar belki de haddi aştıklarından dolayı düzeni bozduklarından bu büyük musibetle karşı karşıya kaldılar. Tüm dünyaya aynı anda gelmesi herkeste bir eksiklik oluştuğunu gösteriyor. Hepimiz şapkalarımızı önümüze koyup kendimizi eleştirmeli ve hatalarımızı gözden geçirmeliyiz.

Modern evlerimizde bunca nimetlere rağmen gereken şükrü yerine getirebildik mi? Kendimizi bu modern yaşamda kaybettikçe kaybettik ve bir uyarının gelmesi belki de kaçınılmaz oldu. Bu uyarıya şaşırmamamız gerekiyor aslında. Sabah-akşam önümüze gelen bunca nimetin, bunca bolluğun kimin tarafından geldiğini unutup, kendi çabamız ile kendi paramızla aldığı hissine kapılıp nefsimizi yücelttik ve kendimize bir nevi zulmettik. O kadar güçlendirdik ki nefsimizi her istediğimizi elde edeceğiz hissi oluşmaya başladı. Çünkü hiçbir eksiğimiz yoktu(!). İstediğim yemeği yerim, arabamla istediğim yere gidebilirim, istediğim her şeyi elde edebilmeliyim hissine kapıldık ve bu modern yaşamda kendimizi kaybettik.

Bu musibetle aslında herkes ben nerede hata yaptım, ne günahlar işledim diye kendisini sorguya çekebilmeli. Elbette musibet hepimize geldiğine göre hepimizin bir hatası bir günahı olmuştur. Kapalı kapılar arkasında Allah’a yalvarıp, günahlarımız için pişmanlığımızı dile getirmeliyiz. Ne kadar da aciz bir durumda olduğumuzu fark edip, ibretlik bir yaşam sürdüğümüzü düşünmeliyiz. Belki de çok şaştık yoldan ve bir yol işareti lazımdı. Çünkü insanlar gerçek manada rotalarını kaybetmişlerdi. Allah insanlara yine de merhamet edip bir musibet bin nasihatten iyidir düsturu ile bizlere bir uyarı gönderdi.

İnsanlar, ülkeler, kıtalar ne durumda demekten çok ben ne durumdayım acaba diye kendimizi sorgulamalıyız. Yapabileceğim çok güzel şeyler varken neden yapmadım, neden kendi modern yaşamımda kaybolup insanlara, akrabalarıma, komşularıma, çevremdekilere yardım etmedim. Neden ibadetlerimi düzgün yapmadım, neden zekâtımı düzgün vermedim. Neden birçok basit şeyi büyütüp İslam dininin görevlerini tam yapmadım.

Düşünmeli, taşınmalı ve fıtratımıza dönmeliyiz. Biz çaresizlik içinde Hz. Yunus 'un (a.s.) duasını etmeli ve Allah'a sığınmalıyız.

"Allah'ı unutan ve bu yüzden Allah'ın onları kendilerine unutturduğu kimseler gibi olmayın. Onlar yoldan çıkan kimselerdir. (Haşr, 19)

Bu yazı toplam 2531 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Ali
5 Ekim 2020 Pazartesi 22:37
22:37
Attar ;' vazgeç ki bulasın der'. Vazgeç ,ey kadim tarihinin akışında yürüyen insan ; vazgeç hırslarından ve batak arzularından ,soyun benlik kisvesinden ;hafifle ! dünyaya gönülsüz kal ki,gönlün hakikat ile dolsun .vazgeç .çünkü ssen vazgeçmedikçe halin muhal olur... naçizane yorumsal katkım :) kaleminize sağlık hocam keyifle okudum ,daim olsun.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.