PEYGAMBERİMİZİ GENÇLER İLE TANIŞTIRALIM / Köşe Yazısı - Emrah KAR

Emrah KAR
Bu yazı Eğitimle Diriliş dergisinin Kasım 2023 tarihli 20. sayısından alınmıştır.
Gençlik nereye gidiyor, sorusu ile her oturduğumuz ortamda karşılaşmamak neredeyse mümkün değil. Teknolojinin verdiği zararları herkes bilmekte ve bu durumdan yakınmaktadır. Tüm veliler çocuklarını kontrol edemediklerinden şikâyetçi durumdalar. Sorun tespiti konusunda uzman (!) bir halk olduğumuz konusunda şüphe yoktur. Herkes sosyal yaşamdan ekonomiye, futboldan dünya siyasetine kadar tüm konularda sorunları tespit edebilmektedir.
Sorunları saatlerce konuşsak bitmez ve söylediklerimizin çoğu da doğrudur. Fakat çözüm konusunda maalesef çok az kişi fikir sahibi olmakta veya elini taşın altına koymaktadır. Bizler gençlerin ve çocukların teknoloji bağımlısı olmalarından çok yakınmaktayız ama çözüm konusunda hiçbir şey yapmıyoruz.
Teknolojinin faydalarından söz etmeye gerek yok bence. Çünkü kimin yanında teknolojinin zararlarından söz etsek hemen yararlarının arkasına sığınarak zararlarına devam etmek istediğini kanıtlama çabası içine girmektedir. Ayda bir kere bankacılık işlemi yapan biri saatlerce sosyal medyayı kullanmasının üstünü örtmeye çalışıyor.
Bizler zararlarını bir kenara bırakarak çözüm yollarının üzerinde durmak zorundayız. Gençleri bu zararlardan kurtarmanın en güzel adımlarından bir tanesi onları Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.) ile tanıştırmak ile olacağını düşünmekteyiz. Peygamberimiz’ in (s.a.v.) hayatını okumaları, sünneti bilmeleri yanlış adımlar atmalarına engel olabilir. Gençlerimiz maalesef Peygamberimiz’i (s.a.v.) tanımıyor. Ailelerin önemle üstünde durmaları gereken konu bu olmalı bence. Hadisleri günlük haftalık veya aylık olarak çocuklarımıza öğretmeliyiz. Peygamberimiz’in (s.a.v.) hayatından örnekler vererek sorunların çözümü konusunda neler yapabileceklerini gençlerimize öğretmeliyiz.
Peygamber kıssaları ile gençlerin kalbine dokunabilir ve fıtrat üzere yaşam nasıl olur onlara öğretebiliriz. Peygamberimiz’in (s.a.v.) hayatında çok güzel örnekler vardır. Ki gençler bunları öğrendiğinde teknolojinin zaman kaybından başka bir şey olmadığını göreceklerdir. Gençliğin verdiği o güzel enerjinin ekran karşısında heba olduğunu kendileri de fark edeceklerdir.
Her kademe ve yaş grubuna göre Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) hayatını anlatan kitaplar bulunmaktadır. Anne babalar olarak çocuklarımıza alıp okutmalıyız. Eğer çocuklarımız okumuyorlarsa bizzat bizler sesli olarak okuyarak onlara Peygamberimiz’i (s.a.v.) anlatmalı, tanıtmalıyız. Çocuklarımız Peygamberimiz’i (s.a.v.) tanıdıkça hayatları değişecektir. Sorunlardan çok çözüm odaklı böyle bir çalışma yapmak belli bir zaman sonra çok faydalı olacaktır. Bazen ailece Peygamberimiz’in (s.a.v.) sünnetlerini okumak öğrenmek, bize ve ailemize çok faydalı olacaktır. Çocuklarımıza sürekli şunu yapma şunu izleme şundan vazgeç uyarılarından sıkılmış durumdalar. Çocuklarımıza haydi beraber şunu yapalım demek gerekiyor. Değerli bir abimizin dediği gibi her sene mutlaka bir siyer okumalı ve okutmalıyız. Emin olun Peygamberimiz’i tanıdıkça çocuklarımızda gençlerimizde çok ciddi değişiklikler olduğunu fark edeceksiniz.
Peygamber Efendimiz’in gençler ile ilgili birçok hadisi bulunmaktadır. Bunları okumalı ve çocuklarımıza öğretmeliyiz. Bunlardan bazıları:
“ Bir genç dünya lezzetlerini ve boş şeyleri terk eder, gençliğine rağmen Allahü Teâlâ'ya itaate devam ederse, Allah ona yetmiş iki sıddîğın ecrini ihsan eder ve kendisine ‘Ey gençliğini benim taatime tahsis edip şehvetini terk eden genç! Sen bana bazı meleklerim gibisin!’ buyurur.” (Râmûz 383/2. Fethu’l-Bari, VI,46-47)
"Çocuklarınıza saygılı davranın, onlarla alay etmeyin, onlara hakaret etmeyin, aptal ve cahil gibi lakaplarla onları çağırmayın." ( Hadis-i Terbiyetî, c.1, s.117; el-Kâfi, c.6, s.47)
“Hayâ imandan bir şubedir.” (Buhari, İman,16)
“Utanmazsan istediğini yap sözü insanların ilk peygamberlerden beri duyduğu sözlerdendir.” (Buhari)
“Kişi arkadaşının dini ve ahlakı üzeredir. Öyle ise sizden biriniz kiminle arkadaşlık kurduğuna iyi baksın.” (Tirmizi, Zühd, 45. Ebu Davut, Edep,16.dep, 78)
"Gençliğin tehlikelerinden sakınınız." (Kenzü'l-Ummâl, 2: 258)
“İnsanlar içinde Yüce Allah’ın en sevdiği kimse, kötülükleri terk edip, iyiliklere yönelen gençtir.” (Ebu Davut, Salât,26)
Peygamberimiz’in (s.a.v.) hayatını okumayı, öğrenmeyi çözüm önerilerinden sadece bir tanesi ve en etkilisi olarak görmekteyim. Biraz gayret ve sabır ile sorunların üstesinden geleceğimizi umuyorum. Birçok sorunun çözümünün sünnetullahta olduğunu okudukça, tanıdıkça fark edeceğiz ve toplumda daha sağlıklı gençlerin yetişmesine yardım etmiş olacağız inşallah.
Bir kahramanı olacak.
Tanıdıkça heyecan gelecek hayatına.
Amaçsız yaşamaktansa bir ideal uğruna yaşamayı seçecek.
Gençler hareketlidir, kabına sığmaz, ekrana sığdırılmalarına öfkelenecekler.
Bunca zaman İslam ile Peygamberimiz ile tanışmadıklarına kızacaklar.
Hayatın geçici zevklerinin peşinde koşmayacaklar artık.
Futbolcuların sanatçıların hayal dünyasında yaşamayacaklar.
Ayakları yere basacak ve yeri titreterek yürüyecekler.
İslam’ın tüm güzelliklerini hayatlarında yaşayarak…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
- Hamas’tan İslami Uyanış Hareketi Mensuplarına Öğütler29 Ekim 2024 Salı 11:06
- PEYGAMBERİMİZİ GENÇLER İLE TANIŞTIRALIM15 Haziran 2024 Cumartesi 12:10
- ELVEDA KÜÇÜK EKRAN16 Aralık 2022 Cuma 00:03
- İNSANIN TEKNOLOJİ İLE İMTİHANI1 Temmuz 2022 Cuma 00:03
- TEKNOLOJİ SINIRSIZ ÖMÜR SINIRLI NE YAPACAĞIZ?26 Eylül 2021 Pazar 00:13
- TAMAM DA BEN NE YAPAYIM?8 Mayıs 2021 Cumartesi 22:59
- BİLMEK24 Mart 2021 Çarşamba 17:49
- MODERNİZMİN PAPAZLARI; REHBER ÖĞRETMENLER23 Ekim 2020 Cuma 20:17
- HER ÇOCUK ÖZEL MİDİR?8 Ekim 2020 Perşembe 10:31
- MODERN TUTSAKLAR9 Temmuz 2020 Perşembe 17:19
- Melek BELLİBAŞYAHUDİLERİN ÇOCUK YETİŞTİRME TARZLARI İLE İLGİLİ BİR DEĞERLENDİRME
- Osman DAĞSİYONİZMİN KUDÜS'E BAKIŞI
- Hasan Sadi YÜRGÜÇBEYAZ PERDEDE DOĞU
- Ayşe YETKİNPEYGAMBER EFENDİMİZ DÖNEMİNDE YAHUDİLERİN İFSAD VE ALGI YÖNETİMİ ÇALIŞMALARI
- Hasan UYAREZHER TALEBESİ CÜBBESİNİ GİYEN İLK GAYRİMÜSLİM: GOLDZİHER -
- Ahmet BELLİBAŞBEDİÜZZAMAN’IN GÖZÜNDE BATI MEDENİYETİ VE FELSEFESİ
- Ebubekir AytekinORYANTALİZM VE SİYONİZM’İN KISKACINDATÜRKİYEDE TEK PARTİ DÖNEMİNDE DİNDE REFORM ÇALIŞMALARI
- Mehmet ÖZELPOST TRUTH (GERÇEKLİK SONRASI) ÇAĞDA FİLİSTİN SORUNUNU KONUŞMAK
- Bilge ÇAĞLANMODERN EĞİTİMLE DEĞİŞEN DİNDARLIK
- Veli KARATAŞ “AKLA VEDA” AKL-I SELİME DAVET
- Mehmet ALTUNÜLKEMİZDEKİ EĞİTİMİN DÜNÜ BUGÜNÜ VE YARINI
- Ali KARAKAŞFUAT SEZGİN VE HADİS KİTABETİNE DAİR İDDİALARI
- Kemal SAYARKemal Sayar İyiliğin kanatları
- Musa ARMAĞAN MEVDUDİ'NİN İSLAMIN GELECEĞİ VE ÖĞRENCİLER KİTABI ÖZETİ
İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
04:22 | 05:44 | 11:45 | 14:58 | 17:34 | 18:49 |