MODERNİZMİN PAPAZLARI; REHBER ÖĞRETMENLER / Köşe Yazısı - Emrah KAR

23.10.2020 20:17:58
Emrah KAR

Emrah KAR

 

 

 

MODERNİZMİN PAPAZLARI; REHBER ÖĞRETMENLER

 

 

Çocukluğundan itibaren modern ve kapitalist sistemde evirilip çevrilen birey, lise son sınıfa kadar birçok problem ile karşılaşmaktadır. Sosyal medyanın, televizyon programlarının, akıllı telefonların kontrolünde büyüyen gençler ruhsal sorunlar yaşamaktadır. Özgüvenleri eksik, herhangi bir becerisi ortaya çıkmayan amaçsız bir gençlik var etrafımızda.

Bir sorun ile karşılaştıklarında yardım almadan çözemeyen, herhangi bir çaba sarf etmeyen, sabırsız bir nesil yetişmektedir.

Aşırı tüketim ve sınırsız eğlenceden ibaret zannedilen bir dünya tasavvuru ile büyüyen gençler, en ufak bir problem ile karşılaştıklarında ne yapacaklarını bilmemektedirler.

Aileleri tarafından sınavlarda yarıştırılan, hırsa ve başarıya mahkûm edilen gençler, öz benlikleri çok zayıf olarak büyümektedirler.

Tüm bu sorunlar bataklığının çözümü olarak rehber öğretmenlerin kurtarıcı olarak görülmesi, toplumda açılan derin yaraların yara bandı ile kapatılmasına benzer. Modern ve kapitalist sistemin sıkıntılarını yaşayarak baş etme yöntemlerini bulamayanların sığındığı bir kapı olan rehberlik servislerinin, maalesef papaz görevi üstlenmesi bekleniyor.

Popülizm ile bozulan zihinler, rehberlik servislerine yönlendirilip sihirli(!) değneklerimiz ile düzeltilme beklentisi içerisine girilmektedir.

Rehber öğretmenlerin çalışma programı, motivasyon, hedef belirleme, stres yönetimi, teknoloji bağımlılığı vs. gibi çalışmalarının faydalı olabilmesi için bataklığın fark edilmesi gerekiyor sanırım. 5 saatte doldurduğumuz zihin havuzları, 1 saatte modernite muslukları tarafından boşaltılıyorsa, burada kesin çözüm yollarına odaklanmamız gerektiğini anlamalıyız.

Duygusal olarak güçlenmelerini sağlayıp, olumsuz içeriklerden uzak tutmamız gerektiğini fark etmeliyiz. Ürünlerin bilinçli kullanılarak faydalı olabileceğini çocuklarımıza öğretmeliyiz. İrade terbiyesini öne alıp, güçlü kişilikler yetiştirerek, kendi ayakları üstünde durmalarını sağlamalıyız.

Rehberlik servisine yönlendirdiğimiz her bireyin güçlenmesi için bataklıktan uzaklaştırmamız gerektiğini de bilmeliyiz. Bataklık içinde olan gençlere önerdiğimiz çözümler havada kalmaktadır. Gençlerimizin güçlü kişilik sahibi olarak büyümelerini sağlamak için rehber öğretmenlerin çözüm önerilerini dikkate alarak gerekli adımları atmalıyız.

 

 

 

 

                                                                                                                   Emrah KAR

                                                                                                              Rehber Öğretmen

Bu yazı toplam 1758 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları

İMSAKGÜNEŞÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
04:2205:4411:4514:5817:3418:49

Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Eğitimle Diriliş | Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.